Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim tribunalom Rasim Ljajić izjavio je juče da očekuje da će novi izveštaj glavnog haškog tužioca Serža Bramerca o saradnji sa Srbijom biti pozitivan.

On je naglasio da postoji puna saradnja kada je reč o dokumentima, svedocima i posebno zaštiti svedoka i istakao da je Bramercova poseta najvažnija dosad. Ljajić je najavio da će u razgovoru ponovo pokrenuti inicijativu da osuđenici izdržavaju kaznu u Srbiji.

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc će se prvog dana posete Beogradu – 11. maja, sastati sa predsednikom Borisom Tadićem, Rasimom Ljajićem, predsednikom Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom i Vladimirom Vukčevićem, tužiocem za ratne zločine. Tema razgovora biće saradnja Beograda s Haškim tužilaštvom, a sagovornici će analizirati i sve aspekte saradnje, ali i primenu strategije okončanja rada Tribunala.

U ponedeljak posle podne biće održan i sastanak sa svim članovima Akcionog tima, a Bramercu će biti predstavljeni rezultati operativnog rada na lociranju i hapšenju preostalih haških begunaca – Gorana Hadžića i Ratka Mladića. Za utorak je predviđen samo razgovor sa premijerom Mirkom Cvetkovićem.

Poseta Beogradu deo je priprema tužioca Bramerca za podnošenje redovnog polugodišnjeg izveštaja Savetu bezbednosti UN, u kojem će sredinom juna oceniti i saradnju Srbije. Prema poslednjem Bramercovom izveštaju iz decembra 2008. saradnja još nije potpuna, jer Mladić i Hadžić nisu u pritvorskoj jedinici u Sheveningenu.

Pretpostavlja se da bi jedan od ključnih faktora pri eventualnom pozitivnom Bramercovom izveštaju SB UN mogla biti činjenica da su Haškom tribunalu nedavno dostavljene beležnice Ratka Mladića, koje su zaplenjene u Mladićevoj kući u Beogradu prilikom pretresa 4. decembra prošle godine.

Reč je o beležnicama pisanim ćirilicom, u vojničkom stilu, bez ličnih osećanja i zapažanja u kojima se opisuju brojni sastanci sa tačnim datumima i temama sastanaka, kojima su osim Mladića, prisustvovali i Radovan Karadžić, Slobodan Milošević, kao i Jovica Stanišić. U beleškama se navode i detaljne analize i zaključci sastanaka.

Beležnica sadrži brojne informacije, kako se nezvanično saznaje, koje umnogome potvrđuju niz tačaka optužnica protiv ovih haških optuženika. Osim beležnica, prilikom pretresa su otkrivene i desetine video snimaka sa sastanaka i proslava kojima je general Mladić prisustvovao od 1991. do 1995.

Kada je reč o saradnji Beograda i Haga, Evropska unija, na insistiranje Holandije, pod punom saradnjom pre svega podrazumeva hapšenje Mladića, optuženog za genocid u Srebrenici. Potpuna saradnja sa Tribunalom je uslov za deblokiranje i primenu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari