Medicinska sestra na ORL odeljenju zrenjaninske bolnice Ljiljana Markov dobitnica je prestižne nagrade „Dušica Spasić“ za nesebično i časno obavljanje sestrinske profesije. Na svečanosti održanoj u Kliničkom centru Srbije istaknuto je da se nagrada „Dušica Spasić“ dodeljuje već 11 godina i to medicinskim sestrama izuzetnih ljudskih i profesionalnih vrednosti, uvek po jedna nagrada za medicinsku sestru u Kliničkom centru Srbije i jedna nagrada za najbolju medicinsku sestru u Srbiji. Ljiljana Markov je prva medicinska sestra iz Zrenjanina koja je dobila ovo priznanje, i utoliko je ovo priznanje vrednije.

– Priznanje mi mnogo znači, naročito jer znam da su me za njega predložile vredne i požrtvovane medicinske sestre, koleginice koje imaju besprekorne biografije. To je ujedno priznanje za sav trud, brigu i negu pacijenata za sve ove godine, potvrda da sam dobro radila. Da bi se poslu posvetila imala sam podršku porodice, moje troje dece ali i sestara koje su isto medicinske sestre i znaju kakav je ovo posao, kaže Ljiljana Markov.

Ljiljana Markov je rođena 1962. godine u Zrenjaninu, gde je završila i medicinsku školu. Posao medicinske sestre obavlja u Opštoj bolnici „Đorđe Jovanović“ od 1986. godine, a na ORL odeljenju je od 1989. godine. Deca pacijenti je od milja zovu Sestra Dobrica.

– Svi su mi pacijenti dragi, bez razlike, ali deca su nekako neposredna pa se njima uvek približim i združim, jer ih treba ohrabriti. Dobila sam i svoj nadimak, sve to ide u rok službe. Iskreno, bez kolegijalnosti na odeljenju i međusobne saradnje ničega ovoga ne bi bilo, jer je ovo timski posao. Izuzetna je čast dobiti priznanje kao najbolja sestra Srbije, i iz ove skromne sredine pokazati da odeljenje zrenjaninske bolnice poseduje kvalitet koji se prepoznaje, ističe Ljiljana Markov.

Nagradu „Dušica Spasić“ ustanovili su Udruženje medicinskih sestara i tehničara Kliničkog centra Srbije „Sestrinstvo“ i časopis „Viva“ u znak sećanja na mladu medicinsku sestru Dušicu Spasić, koja je preminula od variole vere, negujući prvog pacijenta obolelog od ove opake i tada neprepoznate bolesti. Posthumno, Dušica je od predsednika SFRJ Josipa Broza Tita dobila orden zasluga za narod sa srebrnim zvezdama. Dušičino žrtvovanje služi na čast sestrama i sestrinskoj profesiji, na ovaj način ovekovečeno u godišnje priznanje sa njenim imenom. Pripada sestrama koje su najveći deo svog radnog vremena provele i darivale najtežim bolesnicima u bolesničkoj sobi, upravo tamo gde je sestra najpotrebnija i gde je sestrinska uloga nezamenljiva i najhumanija. Nagrada je pohvala i znak zahvalnosti za izuzetne rezultate u toku rada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari