Na ulazu u selo Ljubičevac u kladovskoj opštini sačekuje vas tabla sa natpisom: dobro došli u evropski Ljubičevac i za one koji znaju da više od dve trećine stanovnika ovog urbanog podunavskog sela živi u inostranstvu, pridev evropski nimalo ne iznenađuje. Iako su decenijama u Evropi, pa Ljubičevo praktično živi u Evropi, Ljubičevci se trude da njihovo selo ne nestane, a njihovi potomci rođeni u Evropi ne zaborave odakle potiču. Zato svake godine zajedno sa Kancelarijom za dijasporu iz Kladova organizuju Sabor dijaspore, kada se u ovo selo sliju svi Ljubičevci bez obzira na godine i zemlju u kojoj žive kako bi ugostili svoje zemljake i prijatelje koje su stekli živeći i radeći u inostranstvu.

Ovog jula održan je 24. Sabor dijaspore i ni tropska temperatura, kažu da je sreda bila najtopliji dan u ovoj godini, nije umanjila uživanje gostiju i domaćina u raznovrsnom programu. Pred pozornicom na kojoj su se smenjivale folklorne grupe gotovo da ni igla nije mogla da se baci, a razgovori su se vodili na srpskom, vlaškom, ali i danskom, nemačkom, francuskom, švedskom. Stanovnici kladovskih sela koji su u pečalbu otišli pre pola veka sada prve penzionerske dane provode na rodnom ognjištu, a njihova deca razmišljaju da se vrate u zavičaj roditelja, baka i deka. Kažu još da propušteno u tuđini žele da nadoknade na saborovanju koje spaja naše sunarodnike u matici i one koji žive i rade daleko od rodnog kraja.

– Boravak u tuđini odvojio nas je od rodnog kraja, druženja, svadbi i veselja i na ovakvim priredbama želimo da nadomestimo propušteno. Ovog jula na jednom mestu se okupilo 250 izvođača koji čuvaju folklornu tradiciju i blizu dve hiljade naših sunarodnika rasutih svuda po svetu – objašnjava Ljubomir Gušatović, predsednik Saveta MZ Ljubičevac.

Domaćin folklornim ansamblima, svojevrsnim čuvarima tradicije, u Ljubičevcu su se ove godine pridružili i članovi KUD „Dunav“ iz rumunske Svinjice, varošice takođe na obali Dunava, u kojoj je dobar deo stanovnika srpskog porekla. Sa pozornice su ispraćeni gromoglasnim aplauzom i ovacijama učesnika Sabora koji inače ima maksimalnu podršku lokalne samouprave.

– Sabor je čuvar folklorne baštine i mesto koje spaja našu dijasporu u ljude u matici. Zato je naša obaveza da sačuvamo priredbu koja postaje brend kladovskog kraja – kazao je dr Dragan Budujkić, predsednik opštine Kladovo.

Sabor dijaspore završen je izborom najlepše devojke Timočke Krajine. Ove godine je titulu najlepše i pobedničku lentu ponela Kladovljanka Vanja Barbatesković (17), učenica trećeg razreda srednje škole „Sveti Sava“. Uz pobedničke počasti ona će sedam dana odmarati u Kopenhagenu u Kraljevini Danskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari