Tradicionalne konjičke trke u Kasidolu održane su na verski praznik “Todorova subota”. Na kasidolskom hipodromu okupilo se blizi hiljadu poklonika konjičkog sporta, jer su te trke bile prve zvanične u 2012. godini. Tradicija ovih trka doseže preko sto godina i prema pričanju lokalnih hroničara počele su još u 19. veku. Minule subote organizovane su tri trke, na kojima su se takmičilo dvadesetak grla.


Pobednik glavne trke Goku iz Ergele Ljubičevo, pored pehara, koji je predao narodni poslanik Žarko Pivac, dobilo je i četrdeset hiljada dinara. Druga trka dana pobedniku Estebanu, takođe iz Ljubičeva, donelo je 25.000 dinara, a pehar je uručio dr Jovica Dinčić, dok je treća trka bila lokalnog karaktera, jer su se takmičila samo grla iz Kasidola i u njoj je pobednik bio nagrađan pobedničkim peharom. Direktor JP „Ljubičevo“ Vladan Janković nije krio zadovoljstvi zbog dvostruke pobede konja iz ergele Ljubičevo.

-Veoma sam zadovoljan pobedama naših konja, koji su bez treninga pokazali svoj kvalitat pobedivši na prvim zvaničnim trkama u Srbiji ove godine. Nakon poboljšanja vremenskih uslova nastavićemo sa trenažnim procesom, kako bi naša grla što bolje pripremili za tekuću trkačku sezonu. Cilj nam je da naša trkačka grla dovedemo u zavidnu formu za predstojeće LJKI, gde bi ravnopravno trčali sa grlima iz privatnih ergela. Cilj svih ciljeva je da naši konji budu tako pripremljeni za jubilarne 50. LJKI, koje će se održati naredne godine, kako bi učestvovali u glavnoj trci i u njoj pobedili – sa velikom dozom optimizma rekao je o planovima ergele Ljubičevo u nardnom periodu, njen direktor Vladan Janković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari