Novi talas zagađenja ugljovodonicima ponovo je zahvatio Pančevo juče prepodne oko osam sati. Prema rečima Milana Borne, sekretara Sekretarijata za zaštitu opštine Pančevo, nastupila je vrlo loša meteorološka situacija, tako da je vetar ponovo počeo da duva prema gradu, jugoistočni je, brzine oko dva metra u sekundi i uz visoki vazdušni pritisak.

Novi talas zagađenja ugljovodonicima ponovo je zahvatio Pančevo juče prepodne oko osam sati. Prema rečima Milana Borne, sekretara Sekretarijata za zaštitu opštine Pančevo, nastupila je vrlo loša meteorološka situacija, tako da je vetar ponovo počeo da duva prema gradu, jugoistočni je, brzine oko dva metra u sekundi i uz visoki vazdušni pritisak. Prema merenjima opštinskih aparata za praćenje aerozagađenja od 5 do 7 sati koncentracija totalnog redukovanog sumpora bila je 32,5 mikrograma po kubnom metru da bi u 8 sati pala na 18 mikrograma. Ugljovodonici nemetanskog tipa u noći između nedelje i ponedeljka u dva sata zabeležili su skok na 316,9 mikrograma, da bi posle znatnog pada vrednosti juče ujutru u osam sati ponovo porasli na 227,9 mikrograma.
Borna je izjavio da mu nisu poznati razlozi porasta zagađenja i da njih utvrđuje republička inspekcija za zaštitu životne sredine koju će obavestiti o zagađenju kada koncentracija ugljovodonika pređe 250 mikrograma po metru kubnom. Tokom prethodne večeri, u nedelju, međutim, kada je koncentracija ovih materija bila 385 mikrograma, Borna je za Danas izjavio da nema povećanja zagađenja.
Republička inspektorka Jelena Stanković koja je juče bila u redovnom inspekcijskom obilasku fabrike za preradu otpadnih voda u Petrohemiji potvrdila je za Danas da iz Opštine nije obaveštena o povećanju zagađenja. Dodala je da prilikom inspekcije nije utvrdila nikakve nepravilnosti u radu i da bi meteorološke prilike u Pančevu mogle da budu uzrok povremenih skokova koncentracija zagađujućih materija u vazduhu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari