Pirot je jedan od 16 gradova u kojima je održano devet od 11 koncerata u okviru Nacionalne koncertne sezone, a u pirotskom Domu kulture, organizatoru koncerata u ovom gradu, ocenjuju da je to bio pun pogodak.

– Organizator je sam autor i direktor projekta Aleksandar Serdar. Projekat je trebalo da bude pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, ali je ta podrška iako je ranije obećana, izostala. Pomogla su neka druga ministarstva, pojedine firme, Pokrajinski sekretarijat za kulturu. Nacionalna koncertna sezona imala je svoj prolećni i jesenji deo. U prolećnom delu kod nas nije bilo koncerata, ali smo zato bili u prilici da se nađemo među ovim gradovima u jesenjem delu ove koncertne sezone. Na našu veliku sreću, Serdar je i naš grad uvrstio među ostale gradove. Čuo je da imamo odličan klavir, dobru publiku i Osnovnu školu za muzičko obrazovanje – kaže Nebojša Icić, urednik programa u Domu kulture, dodajući da su koncerti bili besplatni, te da su se održavali subotom u sali Doma kulture.

– Prema našim procenama, ovih devet koncerata je pratilo 1.400 gledalaca. Mi u Domu kulture smo prezadovoljni što je naša publika mogla da vidi sve ove koncerte. Imamo publiku koja je bila jedno vreme pritajena, a sada možda i zbog toga što imamo Muzičku školu, uspela da izađe iz svojih soba i dođe na koncerte – kaže Icić.

On dodaje da je u okviru Nacionalne sezone u Pirotu nastupio naš najbolji flautista Ljubiša Jovanović, jedan od najboljih violinista Ilija Marinković, violinista Jovana Bogosavljević, pijanistkinja Biljana Gorunović i naravno jedan od najboljih pijanista Aleksandar Saša Serdar. Od stranih umetnika nastupao je pijanista Uki Ovaskainen iz Finske koji dugi niz godina živi u Beogradu i predaje na beogradskom FMU.

– Ono što je posebno važno jeste da su mnogi od ovih umetnika koji su ovde nastupali profesori, dekani ili docenti na fakultetu, poznati i van granica zemlje. Program je takođe bio jako interesantan. Svirali su sonate i romanse, dela koja su prihvatljivija za publiku. Zadovoljni smo dakle i zbog izvođača i izbora programa i što je pokrenuta cela ova priča. Serdar nam je rekao da smo mi prvi na listi za prolećni deo Nacionalne koncerte sezone u 2009. godini. Program počinje u februaru. Nadam se da će biti sve u redu, a ne kao što je bio slučaj sa prethodnim ministrom kulture Vojislavom Brajovićem koji je podržao ovaj projekat, ali to nije kasnije prihvatio novi ministar Nebojša Bradić. Tako je ovaj projekat bio doveden u pitanje jer je uoči samog početka jesenje sezone izostala finansijska podrška Ministarstva. Za 200 koncerata trebalo je izdvojiti devet miliona dinara – kaže Icić.

Dom kulture je bio organizator koncerata u Pirotu a pokrovitelj je bila opština Pirot. Pored Pirota, koncerti su održani u Zemunu, Novom Sadu, Somboru, Vršcu, Nišu, Leskovcu, Vranju, Smederevu, Kruševcu, Kraljevu, Kragujevcu, Šapcu, Valjevu, Požarevcu, Čačku i Aranđelovcu.

 

Otvoren Medija centar u Pirotu

U okviru Doma kulture u Pirotu počeo je da radi Medija centar iz kojeg će biti predstavljene sve aktivnosti Doma kulture, prezentacije i promocije. Direktor Doma Kulture Miško Ćirić kaže da će svi zainteresovani moći da zakupe prostor za održavanje konferencija, a zaposleni u ovoj službi će pružiti pomoć u organizovanju. Predsednik opštine Pirot Vladan Vasić kaže da je opština podržala ideju da se adaptira prostor u kojem će zainteresovani predstaviti široj javnosti ono što žele. Predsednik opštine predstavio je novi kalendar pod nazivom Pirotski krajolik koji je urađen u saradnji sa Turističkom organizacijom i biće zvanična novogodišnja čestitka koju opština šalje svojim prijateljima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari