Mladen Ivanić, predsednik Partije demokratskog progresa, u intervjuu za Oslobođenje govorio je o tome šta će biti sa Bosnom i Hercegovinom dok susedi ulaze u Evropsku uniju, odgovornosti domaćih političara, odnosima među entitetima, prekompoziciji vlasti, protestima u Sarajevu…


– Bosna i Hercegovina jako zaostaje, na kraju krajeva mi smo najsiromašnija evropska zemlja, zemlja bez vlasti, jer mi formalno imamo ministre, ali niko ništa ne radi, zemlja bez investicija, zemlja u koju maltene niko normalan ne dolazi, zemlja u kojoj je pesimizam postao svakodnevica običnog čovjeka. I dok i Hrvatska i Srbija napreduju, bh. političke elite pokušavaju da naprave neku vrstu osjećaja, da ne treba biti u Evropskoj uniji, što je tragično.

– Masa zakona se može donijeti na način da je to zakon BiH koji uvažava postojanje entiteta. I dok god se ne prihvati logika „I i I“, a ne „ili – ili“ nećemo napraviti ništa. U ovom trenutku vlada logika „ili – ili“ i da budemo za nju podjednako su odgovorni Sarajevo i Banjaluka. Onog trenutka kada bude vladala logika i BiH i entiteti, stvar će postati tehnička i apsolutno ništa neće biti problematično.

– Narod više nema straha od vlasti, vlast više nije nedodirljiva, vlast nije svemoćna i ma koliko neko potcjenjivao te proteste po masovnosti, mislim da oni imaju ogroman značaj zbog činjenice da se time demistifikuje snaga vlasti i da se taj lažni autoritet srušio.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari