Parada ponosa u Beogradu biće održana u nedelju 2. oktobra, a mesto okupljanja i ruta kojom će se učesnici kretati biće iz bezbednosnih razloga naknadno saopštena, istakli su juče predstavnici Udruženja građana „Parada ponosa Beograd“.

Organizatori su rekli da je manifestacija neposredno uoči konferencije za novinare prijavljena Ministarstvu unutrašnjih poslova, sa kojim je ranije postignut dogovor o datumu. Goran Miletić, član Organizacionog odbora „Parada ponosa Beograd“, napomenuo je da je mesto na kojem je prošle godine održana parada samo jedna od opcija, kao da ima i drugih predloga, o kojima će se odlučivati u narednim danima.

– U dosadašnjim razgovorima sa predstavnicima MUP-a nije bilo reči o dislociranju, poput onog iz 2009. godine, kada parada nije bila održana, jer su predstavnici policije zahtevali da se ona izmesti na Ušće, ukazao je Miletić.

Prema njegovim rečima, dislokacija manifestacije je neprihvatljiva za organizatore Parade, jer bi na taj način događaj bio obesmišljen.

– To bi bilo isto kao kada bi fudbalsku utakmicu Partizana iz bezbednosnih razloga sa stadiona JNA premestili u Batajnicu. Parada ponosa nije pretnja po bezbednost jedne zemlje, jer veća je pretnja kada njeni građani žive sa 20.000 dinara mesečno, naveo je Miletić. On je dodao da činjenica da je bezbednost i ove godine ključna tema Parade pokazatelj da „položaj LGBT populacije u Srbiji nije baš najbolji“.

Kada je reč o političkoj podršci ovogodišnje Parade, Miletić je istakao da su Vlada Srbije i predsednik dali punu podršku organizovanju Parade, precizirajući da su predstavnici Udruženja „Parada ponosa Beograd“ do sada razgovarali sa potpredsednikom vlade za evropske integracije Božidarom Đelićem, predstavnicima ministarstva pravde, a u više navrata pregovarano je i sa predstavnicima MUP-a, gradskih vlasti u Beogradu i Ministarstvom za ljudska i manjinska prava, državnu i lokalnu samoupravu.

– Stavovi političkih partija prema paradi su isti kao i prošle godine. Manifestaciju su do sada podržali DS, SNS, LDP i LSV, a predstoje i razgovori sa drugim partijama i poslanicima, ukazao je Miletić.

Boban Stojanović, član Organizacionog odbora Parade ponosa 2011, naglasio je da će tema ovogodišnje Parade biti podrška porodice svim pripadnicima LGBT zajednice. On je najavio da će uoči održavanja skupa biti organizovan i Prajd vik, odnosno Nedelja ponosa, koja ima za cilj da kroz različite kulturno-umetničke događaje promoviše Paradu ponosa, kao centralni događaj, kojim se naglašava status LGBT zajednice u Srbiji.

– Pozvaćemo i grupu majki pripadnika gej populacije iz Hrvatske da nam prenesu svoja iskustva, biće održane brojne izložbe i promocije knjiga, a LGBT osobe pozvaćemo i preko društvenih mreža da nam prenesu iskustva koja imaju u porodicama i odnose sa njihovim roditeljima, objasnio je Stojanović. On je dodao da će se parada sastojati iz tri dela – pozdravnog govora, šetnje i koncerta.

Internet portal

Organizatori Parade istakli su da je od juče u funkciji i internet portal www.parada.rs, na kojem će blagovremeno biti postavljene sve neophodne informacije u vezi sa održavanjem ove manifestacije.

GLIC: Rodoljubi podržavaju paradu

Gej lezbejski info centar podsetio je juče Srpski pokret Dveri i javnost da i LGBT osobe čine srpski narod i da iskreni rodoljubi podržavaju paradu, zbog čega je nepravedno omalovažavati i vređati jedan deo srpskog naroda. Gej lezbejski info centar se složio sa izjavom člana Upravnog odbora Dveri Vladanom Glišićem da je parada potrebna vlastima kako bi građanima skrenula pažnju sa pravih problema. „Međutim, slično vlastima, Dveri koriste gej paradu kako bi skrenuli pažnju na sebe i koriste homofobiju u društvu kako bi sebe politički promovisali“, ističe se u saopštenju GLIC-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari