Lokalizovan požar na Suvoboru i Maljenu, gori 150 hektara kod Negotina 1Ilustracija Foto: www.wikipedia.org

Požar koji je na valjevskim planinama Suvobor i Maljen zahvatio oko 100 hektara niskog rastinja i listopadnog drveća, lokalizovan je i stavljen pod kontrolu.

Kod Negotina izbio požar koji je zahvatio oko 150 hektara rastinja.

U gašenju požara na Suvoboru i Maljenu učestvuje 60 vatrogasaca i radnika šumske uprave, a uključena su i dva helikoptera MUP-a Srbije.

Goran Nikolić iz Sektora za vanredne situacije rekao je za RTS da je požar iznad Mionice pod kontrolom zahvaljujući vatrogascima-spasiocima kojima su se pridružili radnici „Srbijašume“ ali i pripadnici dobrovoljnog vatrogasnog društva.

Kako prenosi RTS , prema  rečima Nikolića, lokalna samouprava je napravila pravi potez proglašenjem vanredne situacije u selima Planinica, Gornji Lajkovac i Brežđe.

„Tako smo zatvorili i treću stranu, a požar dolazi do proseka i biće zaustavljen. Oprez mora da postoji zbog najavljenog vetra koji je veliki neprijatelj“, poručio je Nikolić.

Kod Negotina je izbio novi požar, koji je zahvatio oko 150 hektara rastinja, pa je angažovan i vojni htelikopeter. Nikolić napominje da će, ako bude potrebno, biti angažovan i ruski helikopter koji je sinoć sleteo na niški aerodrom.

Nikolić ukazuje da će pripadnici Sektora biti pripravni zbog proglašavanja crvenog meteoalarm u pojedinim delovima zemlje.

Prema njegovim rečima, ako dođe do velikog požara biće elemenata za proglašenje vanredne situacije.

Nikolić objašnjava da iskustvo pokazuje da je istočna Srbija najopasnija kada je reč o požarima jer, kaže, tamo ima malo stanovnika pa se požar primeti kasno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari