Samo u prošloj godini 520 žena sa šireg područja vranjske opštine prijavilo je SOS telefonu u Vranju, ali i policiji slučajeve porodičnog nasilja. Bio je to povod da se na inicijativu vranjskog Odbora za ljudska prava, SOS telefona za žrtve porodičnog nasilja jedinog u Pčinjskom okrugu, organizuje potpisivanje dogovora o saradnji.


Tim povodom okupile su se 32 institucije Grada Vranja, nevladine organizacije koje su prihvatile da se stvori lokalna mreža koja bi poboljšala prevenciju, ali i brže rešavala probleme nasilja u porodici i uopšte nad ženama.

– Uvek ćemo podržavati ovakve inicijative koje dolaze iz civilnog sektora, a koje doprinose rešavanju problema kao što je porodično nasilje, što je i jedan od strateških ciljeva koji je postavio Savet za rodnu ravnopravnost u Vranju – rekao je potpisujući dogovor gradonačelnik Vranja Zoran Antić.

Na osnovu dogovora Lokalnu mrežu čine i Centar za socijalni rad, pravosudne institucije, određene službe Zdravstvenog centra u Vranju, kao i predstavnici policije i Okružnog zatvora, te više organizacija civilnog društva.

– Pred nama je i konačna realizacija projekta sigurne kuće koja će uz donaciju Ambasade SAD u Srbiji, a preko Fonda B92 i gradske uprave biti izgrađena na jugu Srbije i biti vrlo važna institucija u zaštiti žena od porodičnog nasilja, problema koji je iz godine u godinu sve izraženiji na jugu Srbije – rekla je zamenica gradonačelnika Bojana Veličkov. Izgradnja sigurne kuće prve južno od Beograda koštaće oko 300.000 dolara.

Aleksandra Nestorov iz Mreže žena protiv nasilja, Jelena Krstanov iz Autonomnog ženskog centra iz Beograda, te mr Zdravka Gigov, licencirana trenerica AŽC-a iz Niša, prezentovale su rezultate istraživanja o posledicama izloženosti dece nasilju u porodici, kao i reakcija javnih službi na ovaj problem.

U Vranju postoji Prihvatna stanica koja po svojim kapacitetima odavno ne zadovoljava sve potrebe vezane za privremeni smeštaj žena izloženih porodičnom nasilju. SOS telefon za žrtve porodičnog nasilja koji postoji već 10 godina u okviru Odbora za ljudska prava svakodnevno beleži sve veći broj prijava porodičnog nasilja.

– Naš volonterski tim svakodnevno registruje nove slučajeve porodičnog nasilja zbog čega je i vrlo važno da je postignut dogovor svih institucija na nivou Grada Vranja kako bismo uspeli da problem ne samo prepoznamo već i da problem rešavamo kroz institucije sistema i žrtvama omogućimo bolji tretman – kaže Alisa Idić, volonterka SOS telefona u Vranju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari