Još zvanično nije poznato kojim putem će da krene lokalna vlast u Novom Pazaru posle nove krize između vladajućih partnera – koalicije okupljene oko Sandžačke demokratske partije (SDP) i Stranke demokratske akcije (SDA).

Do razlaza je došlo kada predstavnici SDA nisu došli na sednicu Gradskog veća. Iz SDP je rečeno da su razlozi ucenjivački, a iz SDA da se ne poštuje koalicioni sporazum. Minulog vikenda SDP je na sednici Predsedništva formirala radnu grupu da preispita celu situaciju kako bi se „stavila tačka na ovako neodrživo ponašanje“.

Sledećeg dana na portalu SDA pojavila se informacija da ova partija ima većinu sa, za sada, opozicionom Bošnjačkom demokratskom zajednicom (BDZ), koja je deo sistema koji predvodi muftija Muamer Zukorlić. Ni u jednoj partiji ova informacija nije mogla da se potvrdi ili negira, što je još jedna potvrda raznih oblika ispipavanja raspoloženja.

Stranka demokratske akcije je sa konferencije za novinare pozvala sve partije koje imaju odbornike u gradskom parlamentu da potpišu koalicioni sporazum o formiranju potpune koalicije i da svi zajedno podele odgovornost u skladu sa izbornim rezultatima. Ova partija kao inicijator stvaranje potpune koalicije i predlagač potpisivanja koalicionog sporazuma, predložila je da jedna četvrtina nadležnosti i odgovornosti pripadne predstavnicima srpskog naroda. Stranka demokratske akcije mišljenja je da problemi u funkcionisanju lokalne samouprave moraju hitno da budu rešeni.

Predsednik SDP Rešad Hodžić ovakav predlog svog koalicionog partnera nije hteo da komentariše jer ga smatra besmislenim, dodajući da „grad funkcioniše i funkcionisaće“. „Nećemo dozvoliti nikakvu prinudnu upravu, imamo dovoljan broj većnika i odbornika, koji će doneti odluke u interesu grada u zakonskom roku“. Hodžić tvrdi da u gradu ne postoji nijedan organ koji trenutno ima problema u funkcionisanju.

Sednica Gradskog veća je imala kvorum i donete su odluke u zakonskom roku, ali je doneta i odluka da se osnuju dve nove javne ustanove – kancelarija za mlade i sportsko-sajamska ustanova Pendik. Kancelarija za mlade kao javna ustanova svoje aktivnosti podiže na viši nivo na osnovu preporuka nadležnog ministarstva, a sportska hala Pendik prerasta u javnu ustanovu jer „ovaj grad ima potrebu za zvaničnim prostorom za održavanje sajamskih manifestacija“. Upućeni u koalicione odnose dve najznačajnije bošnjačke partije, tvrdi da je upravo oko ovih javnih ustanova i nekih direktorskih mesta u ovdašnjim školama došlo do razmimoilaženja. Svako bi da ima svoje čelne ljude, pa je izbacivanjem u prvi plan pripravničkog staža ćerke Sulejmana Ugljanina poslužilo za novo zamagljivanje zamršenih koalicionih odnosa između SDP i SDA. Možda bi problemi bili manje vidljivi da u gradskoj kasi ima novca za realizaciju projekata.

BDZ neće u opštu koaliciju

Predsednik Izvršnog odbora Bošnjačke demokratske zajednice (BDZ) Sead Šaćirović izjavio je da ga ne čude svađe u novopazarskoj vlasti, dodajući da da BDZ za sada ne razmišlja da uđe u koaliciji sa nekom od ove dve partije. Šaćirović je rekao da se može očekivati skoro pomirenje SDA i SDP „jer neke više sile van zemlje, i u zemlji, traže da se njihova koalicija održi“. On smatra da su birače u Novom Pazaru vlasti obmanule „jer su bez grejanja, leti bez vode i bez plata“, te da to nije iznenađujuće, zato što je vladajuća koalicija „veštački stvorena među ljudima koji su godinama u antagonizmima“. Šaćirović je prokomentarisao i poziv za stvaranje opšte koalicije upućen iz SDA Sandžaka. „Što bismo mi ulazili u veliku koaliciju i podelili odgovornost kad su oni ojadili budžet, potrošili novac i živce građana. Zašto bismo mi prihvatili teret njihovog nerada i neodgovornosti“, zapitao se Šaćirović. FoNet

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari