Prava pripadnika nacionalnih manjina u Srbiji se u velikoj meri ne poštuju, a predstavnici lokalnih samouprava često se oglušuju o preporuke zaštitnika prava građana, ocenjeno je juče na skupu o sprovođenju preporuka nezavisnih institucija za zaštitu ljudskih prava, u Medija centru.


Beogradski centar za ljudska prava sproveo je opsežno istraživanje na tu temu i došao do zaključka da se preporuke ombudsmana ne uvažavaju, jer predstavnici lokalnih samouprava nemaju znanja, političke volje ili pravnih mogućnosti da ih sprovedu.

Izvršna direktorka Beogradskog centra za ljudska prava Vesna Petrović predstavila je publikaciju „Sprovođenje preporuka nezavisnih institucija za zaštitu ljudskih prava u Srbiji“ koja je rezultat istraživanja Centra, napominjući da je njen cilj osnaživanje institucija ka boljem ostvarivanju prava manjina.

– Preporuke se odnose na uvođenje jezika i pisma nacionalnih manjina u službenu upotrebu, da se nazivi ulica i trgova istaknu dvojezično, da se obrasci za izdavanje ličnih karata štampaju na maternjem jeziku. Nepoznavanje materije zaposlenih na lokalu, kao i nedostatak političke volje da se prava manjina poštuju je nešto što mora da se promeni – istakla je Petrović. Ona je dodala da pravne prepreke potiču od manjkavosti Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina, čije pojedine odredbe se kose sa odredbama drugih zakona.

– Neophodno je izmeniti i dopuniti ovaj zakon, ali dokle god je na snazi, mora da se poštuje – naglasila je Petrović.

Projekat Beogradskog centra za ljudska prava „Povećanje efikasnosti i vidljivosti nezavisnih institucija za zaštitu ljudskih prava u Srbiji“ finansirao je USAID kroz Institut za održive zajednice.

Bašić: U 2013. čak 333 preporuke

Zamenik zaštitnika građana Goran Bašić naveo je da je to telo prošle godine uputilo 333 preporuke lokalnim samoupravama, od čega su se 54 odnosile na zaštitu prava nacionalnih manjina.

– Preporuke ombudsmana su uvažene u velikom procentu, sem kada je reč o pravima manjina, gde više od 50 odsto njih nije sprovedeno. Razlozi su neusklađenost zakona, ali nedostatak znanja i kapaciteta lokalnih samouprava da ih sprovedu – istakao je Bašić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari