Lokalne zajednice ne učestvuju u odlučivanju o pravnoj regulativi za izbeglice 1Foto: FoNet/AP

Gradovi i opštine sa najvećim brojem izbeglica u Srbiji i Makedoniji imaju iste probleme, a najvažniji je taj da se pravna regulativa za integraciju izbeglica diktira sa viših nivoa vlasti.

Lokalne zajednice, iako imaju najbolji uvid u stanje na terenu, u tome ne učestvuju, ocenjeno je na regionalnom sastanku srpskih i makedonskih opština.

U Beogradu je održan regionalni sastanak predstavnika šest opština iz Srbije i četiri iz Makedonije, koje imaju najveći broj izbeglica i koje učestvuju u regionalnom projektu „Gradimo zajedno“, koji u obe zemlje sprovode Fondacija Konrad Adenauer, Udruženje „Atina“ i Makedonsko udruženje pravnika, uz podršku Evropske unije.

Za kvalitetniju integraciju izbeglica, čemu obe zemlje teže, izuzetno je važno da lokalne zajednice budu aktivno uključene u kreiranje javnih politika jer mogu da prenesu iskustvo sa terena, navodi se u saopštenju.

Sastanku su prisustvovali koordinatori lokalnih mreža za podršku integraciji izbeglica iz Šida, Subotice, Sremske Mitrovice, Beograda, Vranja, Preševa, kao i njihove kolege iz Đevđelije, Kumanova i dve opštine iz Skoplja.

U tih 10 opština su, kroz projekat „Gradimo zajedno“, osnovane lokalne mreže za podršku integraciji izbeglica koje aktivno učestvuju u stvaranju uslova za integraciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari