Lončar: Antikorupcijski tim obrađuje 50 slučajeva 1Foto: Fonet/ Zoran Mrđa

Antikorupcijski tim za zdravstveni sektor, koji radi danonoćno je formira, rekao je ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

„Insistiramo na imenu i prezimenu. Mnogo toga smo uradili. Imamo antikorupcijski tim koji radi danonoćno, preko 50 slučajeva se trenutno obrađuje i vrlo brzo ćete videti rezultate“, istakao je ministar gostujući u Dnevniku RTS i dodao da se radi po svakoj prijavi.

Kako je naveo, tim se, fokusirao na problematične stvari, među kojima ima i lista čekanja, i ucenjivanja pacijenta da mora da da novac, mada dodaje da su takvi slučajevi retki, ali je naglasio da ozbiljnost problema sa javnim nabavkama.

„Pojedini direktori misle da njima pripada taj novac. Mislim da je ovo stvar koja mora da se radi, niko tu neće da radi nešto na štetu države“, rekao je Lončar.

Prema njegovim rečima, zdravstveni radnici već nekoliko meseci vode tešku borbu protiv epidemije malih boginja. Svaka bitka za zdravlje je teška i u svakoj nažalost ima žrtava. U Srbiji je devet žrtava malih boginja. Ostalo je da se nešto manje od 30.000 dece vakciniše.

Lončar je, gostujući na RTS, rekao da je do sada bilo devet smrtnih slučajeva do kojih nije smelo da dođe i da MU nije jasno zašto se roditelji ne odazivaju pozivima. On je pozvao medije da više izveštavaju o značaju vakcinacije.

„Ajte samo da se uozbiljimo, ajte podrška medija – ljudi, da se vakcinišemo. Treba još nešto manje od 30.000 dece da se vakciniše, to je jedini način da ne umiru i da se ne razboljevaju i deca i odrasli – u 21. veku, kad nema nikakve potrebe zato što se, iz ne znam kog razloga, ljudi ne vakcinišu, ili ih poziva neko ko nema veze sa medicinom“, rekao je Lončar.

Dodao je da je najmlađe obolelo dete beba od 15 dana, a da je najviše obolelih do pet godina. Istakao je da je vakcinisanje jedini način da se ovakvi ishodi spreče.

„Imamo situaciju gde ni zakon ne može da ih prizove pameti. Neka bude samo onoliko naslovnih strana koliko je dato za one koji govore protiv vakcinacije“, rekao je Lončar. Poručio je da ne smemo da izgubimo više nijednog građanina Srbije.

„Imamo dovoljno vakcina, dobijemo još 10.000. Neophodno je da se deca vakcinišu. Hajde da se prizovemo pameti, da doradimo ovo u narednih mesec, dva“, dodao je ministar. Naveo je da je od početka godine vakcinisano duplo više dece u odnosu na prošlu godinu.

„Ide na bolje, ali nije dovoljno. Ovo je apel da je krajnje vreme da svi budemo odgovorni i da slušamo struku“, poručio je Lončar.

„Uskoro najsavremenija terapija za karcinom dojke“

Komentarišući najavu RFZO da će u Srbiji uskoro biti dostupna najsavremenija terapija protiv karcinoma dojke, Lončar je ocenio da je to odlična vest. Naveo je da će ti lekovi biti dostupni svim pacijentima koji ispunjavaju uslove.

Dodao je da se radi preventivno i da će od sutra ispred zgrade RTS-a biti mamograf, gde će moći da se pregleda svaka žena starija od 50 godina, kao i mlađa koja ima problem.

„Svako će biti pregledan i dobiti savet“, rekao je Lončar i dodao da će pregledi biti svakog radnog dana od 13 časova, a da će vikendom raditi i duže. „To nam je misija, idemo na prevenciju, to je jedini način da podignemo svest“, ističe ministar i dodaje da je tokom preventivnih pregleda urađeno 24.000 tumor markera, a da je od toga 400 bilo pozitivno.

„I to će biti spaseni ljudi. Svakog meseca će biti ti pregledi, molim građane da shvate i podržavaju akcije koje su besplatne. Sve ovo što je besplatno kod nas, to nema nigde“, poručio je ministar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari