Zlatibor LoncarYlatibor Lončar Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je danas da je zajednički cilj Vlade Srbije, Unicefa i nadležnih institucija da se porodice osnaže za podsticajno roditeljstvo kako bi bolje razumele i podržale razvoj deteta, posebno u prvih 1.000 dana.

„Na tome smo prethodno radili kroz poboljšanje pristupa i kvaliteta usluga posebno porodicama kojima su te usluge najpotrebnije“, rekao je Lončar na regionalnoj konferenciji „Najbolji početak za decu: Moć roditeljstva“, koja se održava u Beogradu.

On je najavio da su naredni zajednički koraci da se omogući da dobre prakse podrške roditeljima, koje su zaživele u našem sistemu, stignu do svake porodice i svakog deteta u Srbiji.

„Nastojimo da unapredimo stubove nacionalnog zdravstvenog sistema i da ove prakse održimo kroz integraciju u standarde rada, sistema praćenja kvaliteta, zakonodavne i finansijske okvire“, rekao je on.

Lončar je naveo da je „ostvarivanje rezultata za decu i porodice moguće samo u tesnoj saradnji svih nivoa zdravstvene zaštite, svih relevantnih sektora zdravlja, obrazovanja i socijalne zaštite“.

Regionalna direktorka Unicef za Evropu i Centralnu Aziju Ređina de Dominićis ukazala je na to da oko tri i po miliona dece u našem regionu zaostaje u ranom razvoju.

Ona je rekla da samo polovina dece predškolskog uzrasta učestvuje u programima ranog učenja u Evropi i Centralnoj Aziji.

Dvoje od petoro dece imaju kašnjenja u razvoju

„Dvoje od petoro dece imaju kašnjenja u razvoju, ali veoma mali broj njih ima pristup kvalitetnim uslugama i intervencijamam u ranom detinjstvu“, rekla je Ređina de Dominićis.

Ona je navela da „skoro polovina roditelji nema šansu i mogućnost da pristupi ustanovama koje će im omogućiti da ispune roditeljski zadatak onako kako bi to želeli da urade“.

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović rekla je da razvoj centralnog nervnog sistema u prvih 1.000 dana daje osnovu za to kako će neko psihološki, kognitivno i ponašajno da se razvija, koji su njegovi domeni.

„Zbog toga su znanja vezana za roditeljstvo izuzetno značajna“, istakla je Đukić Dejanović i dodala da rano otkrivanje eventualnih poteškoća u razvoju i negovanje emotivne komponente i emotivni podsticaji daju vrlo povoljne efekte.

Ministarka za brigu o porodici i demografiju Milica Đurđević Stamenkovski rekla je da je aktuelna Vlada Srbije „porodici dala prioritet“.

Adekvatna zaštita dece u ranom detinjstvu

„Ucrtali smo određene strateške pravce na koji način možemo ekonomski, ali i u drugim pravcima da osnažimo porodicu kao primarnu bazu koja je tu da u ranom detinjstvu pruži adekvatnu zaštitu deci“, rekla je ona.

Đurđević Stamenkovski je kazala da je za 12 godina 14 puta povećan jednokratni iznos roditeljskog dodatka koji će izmenama Zakona o finansijskoj podršci porodici biti povećan na 500.000 dinara za rođenje prvog deteta i 600.000 dinara za rođenje drugog deteta.

Supruga predsednika Srbije Tamara Vučić rekla je da su „najvažniji prioriteti Srbije deca, rani razvoj i podrška roditeljstvu“.

Ona je ocenila da treba da se stavi akcenat na rani razvoj i dodala da komunikacija između roditelja i društva, odnosno institucija i države treba da bude intenzivna i konstantna.

Vučić je rekla da je uz podršku Unicefa realizovano više projekata, a jedan od njih je Centar za rani razvoj dece i inkluziju koji će biti otvoren krajem ove godine na Bežanijskoj kosi u Beogradu.

Ona je navela da će taj centar biti mesto za mališane i njihove roditelje, ali i mesto razmene znanja eksperata, jer je bez toga nemoguće pratiti napredak medicine.

Prema njenim rečima, jedan od važnih delova tog centra biće Naučno-istraživački centar.

Dvodnevnu konferenciju „Najbolji početak za decu: Moć roditeljstva“ organizovali su Ministarstvo zdravlja Srbije i Unicef.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari