Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je juče da je epidemiološka situacija u Srbiji stabilna ali da opasnost od izbijanja epidemije neće proći dok se ne izvrši adekvatna sanacija poplavljenog područja.

„U Obrenovcu epidemije nema, a sad je najbitnije da se u tom gradu uspostave sve strukture neophodne za normalan život. Dok to ne uradimo kako treba, postoji opasnost da se javi epidemija. Nema opuštanja, svako treba da odradi svoj deo posla. Zato najozbiljnije molim sve da taj veliki posao čišćenja i adekvatnog odlaganja smeća odradimo do kraja“, rekao je Lončar u izjavi medijima. On je dodao da je ministarstvo zdravlja kontaktiralo stručnjake iz inostranstva kako bi se adekvatno pripremilo za moguću epidemiju.

„Pripremili smo karantin ako se nešto pojavi. Prošle godine smo bez epidemije imali 30 žrtava bolesti Zapadnog Nila koju prenose komarci, zato sada počinjemo sa zaprašivanjem koje se zbog vremenskih uslova trenutno vrši samo sa zemlje. Čim vreme to dozvoli, počeće i zaprašivanje iz aviona“, rekao je Lončar i dodao da će Srbija na tom poslu blisko sarađivati sa Hrvatskom i Bosnom i Hercegovinom, što je bio zahtev Svetske zdravstvene organizacije.

Komentarišući stanje u medicinskim ustanovama na poplavljenim područjima, Lončar je naglasio da se većina ustanova vratila u sistem rada a da je čak i u onim mestima u kojima je zbog poplava, došlo do izmeštanja zdravstvenih ustanova, svaki pacijent primio adekvatnu terapiju.

Formira se tim stručnjaka

Zlatibor Lončar je najavio da će naredne sedmice Ministarstvo zdravlja formirati tim stručnjaka koji će pokrivati celu Srbiju kako bi obezbedili da se svi poslovi iz jedne oblasti, poput neurologije ili onkologije, rade na isti način u svim zdravstvenim ustanovama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari