Lončar: Za vakcinaciju zainteresovano dve trećine studenata 1Foto: FoNet

Za vakcinaciju protiv korona virusa zainteresovano je dve trećine studenata, izjavio je danas ministar zdravlja Zlatibor Lončar i ocenio da treba nastaviti razgovore sa onima koji se kolebaju.

Lončar je novinarima, posle razgovora sa predstavnicima studentskih organizacija, rekao da su najčešća pitanja u studentskoj populaciji da li vakcina utiče na sterilitet i potomstvo, dileme oko AstraZeneka vakcine i da li će biti potrebna treća doza vakcine, kao i broj antitela.

On je najavio razgovore sa studentima koji se kolebaju, navodeći da su neki od njih već vakcinisani u mestima iz kojih dolaze, a dogovor je da se i ubrza vakcina za one koji to žele.

Kada je reč o zdravstvenim radnicima, Lončar je naveo da je vakcinisano više od 70 odsto njih i najviše se razgovaralo sa mladim medicinskim sestrama.

On je rekao da se još ne razmišljanja o isključivanju bolnica iz kovid sistema, jer je njihova popunjenost 80 odsto, iako se „malo lakše diše“.

Ako se pridržavamo mera, sprovedemo vakcinacinu u dovoljnom broju i dovoljno brzo, bili bismo u situaciji od određene bolnice izađu iz kovid sistema, pre svega one koje se bave hitmin stanjima non kovid pacijenata, dodao je on.

Lončar je rekao da je najslabiji odziv za vakcinu u Srbiji u Tutinu – samo 4,5 odsto, a da je udeo zaraženih u broju testiranih među najvećim u Srbiji.

Slab odziv je i u Trgovištu, Merošini, Novom Pazaru, dodao je Lončar i napomenuo da se u petak vakcinisao predstavnik Islamske zajednice, a nada se da će to u mesecu Ramazana doprineti da se ljudi motivišu za vakcinaciju.

Kada je reč o proizvodnji vakcine protiv korona virusa u Torlaku, Lončar je naglasio da su uzorci na kontroli u Rusiji i da se nada da će institut biti u prilici da uskoro počne proitvodnju Sputnjik V za sebe i regionu.

Očekujemo da Torlak proizvodi i četvorolovalentnu vakcinu protiv sezonskog gripa, napomenuo je ministar.

Imunolog Srđa Janković rekao je treba razlikovati one koji imaju pitanja o vakcinaciji, žele da im se razjasne dileme, od onih koji iz ideoloških razloga ne žele vakcinu i ne žele odgovore.

Prema njegovim rečima, koncentracija antitela nije važna u tome kakav će biti imuniski odgovor na virus, a mnogo su važnije memorijske ćelije.

Janković je rekao da nema nikakvih dokaza, činjeničnih potvrda da vakcina utiče na sterilitet, a što se tiče treće doze vakcine, u toku su studije, ali sve je sada na nivou pretpostavki, bez zvaničnih protokola.

Pavle Zelić iz Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije naveo je da u Srbiji od svih datih doza vakcine AstraZeneka nije prijavljen nijedan slučaj stvaranja krvnih ugrušaka i ALIMS ostaje pri stavu, koji zastupaju u SZO i EMA, da je vakcina bezbedna i efikasna.

Predstavnik Studentskog parlamenta Medicinskog fakulteta u Beogradu Aleksandar Đurić rekao je da se studenti sada mogu vakcinisati na Studentskoj poliklinici, u studentskim domovima na Karaburmi i Studenjaku, kao i prijavom na e-upravu.

Studenti su zainteresovani pre svega za Fajzerovu vakcinu, pa onda za kinesku Sinofarm, rekao je Đurić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari