Velika Britanija odlučila je da juče evakuiše sve diplomate iz Irana, dan nakon napada demonstranata na njenu ambasadu u Teheranu. Ta operacija se odvijala u saradnji s iranskim ministarstvom spoljnih poslova i više evropskih ambasada u kojima su britanske diplomate provele noć između utorka i srede.


U zgradu britanske ambasade juče je upalo više desetina demonstranata jer je Britanija uvela sankcije Iranu zbog kontroverznog nuklearnog programa za koji Teheran tvrdi da služi u mirnodopske svrhe, a zapadne zemlje za pravljenje atomske bombe. Demonstranti su na zgradi istakli zastavu Irana, spaljivali su britanske zastave i sukobili se s policijom. Nešto kasnije, pošto je policija smirila situaciju, oko 300 demonstranata je upalo u rezidenciju britanskog ambasadora u drugom delu Teherana.

MSP Irana je izrazilo žaljenje zbog „neprihvatljivog ponašanja malog broja demonstranata“ i obećalo sudsko gonjenje napadača. Državna sekretarka SAD Hilari Klinton i generalni sekretar UN Ban Ki Mun osudili su napad na britansku ambasadu.

Iz Vašingtona se oglasio i predsednik SAD Barak Obama, rekavši da je „duboko uznemiren“ događajima u Teheranu i pozvao iranske vlasti da odgovorne privedu pravdi.

Visoka predstavnica Evropske unije Ketrin Ešton takođe je osudila taj napad kao „potpuno neprihvatljiv“, a osude su stigle i iz ostalih evropskih zemalja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari