Prvi jasan znak da premijer Gordon Braun namerava da napravi izmene u spoljnoj politici Velike Britanije pojavio se u četvrtak uveče, kada je Daglas Aleksander, jedan od njegovih najbližih saradnika u vladi, pozvao Sjedinjene Države da izmene svoje prioritete i rekao da moć države više ne sme da bude merena njenom destruktivnom vojnom snagom.

Prvi jasan znak da premijer Gordon Braun namerava da napravi izmene u spoljnoj politici Velike Britanije pojavio se u četvrtak uveče, kada je Daglas Aleksander, jedan od njegovih najbližih saradnika u vladi, pozvao Sjedinjene Države da izmene svoje prioritete i rekao da moć države više ne sme da bude merena njenom destruktivnom vojnom snagom.
Daglas Aleksander, ministar za trgovinu i razvoj, saopštio je svoje ocene po povratku iz SAD, odnosno posle prve posete nekog člana nove vlade Vašingtonu, pošto je dužnost premijera preuzeo Gordon Braun. Aleksanderov govor predstavlja poziv SAD da preispitaju svoju spoljnu politiku, priznaju vrednosti takozvane „meke moći“ i deluju kroz međunarodne institucije, uključujući UN.
Može se očekivati, prema navodima britanskog lista Gardijan, da će komentari Aleksandera biti tumačeni kao naglašavanje multilateralizma u spoljnoj politici Gordona Brauna. „U XX veku moć države prečesto je merena na osnovu toga šta ona može da uništi. U XXI veku moć bi trebalo da se meri prema tome šta zajedno možemo da izgradimo. Prema tome, moramo graditi nove saveze, zasnovane na zajedničkim vrednostima, ne onim koje treba da nas zaštite od sveta, već vrednostima koje će pružiti ruku svetu“, rekao je Braun. On je savez o kojem je govorio nazvao „novim savezom mogućnosti“.

Britanija posvećena sporazumu o klimatskim promenama

Iako je Toni Bler više puta govorio o značaju klimatskih promena i globalnom siromaštvu, očekuje se da će Braunova vlada o tome s Vašingtonom razgovarati neposrednije. Aleksander je rekao da SAD moraju da se angažuju kada je reč o ovim problemima. Britanija smatra da SAD, zajedno s drugim državama, mora da bude posvećena stvaranju novog sporazuma o zaštiti životne sredine pod okriljem UN kojim će biti zamenjen Protokol iz Kjota koji ističe 2012.

„Potrebno je da delima, rečima i akcijama pokažemo da smo internacionalisti, a ne izolacionisti, multilateralisti, a ne unilateralisti, aktivni, a ne pasivni, da smo rukovođeni suštinskim vrednostima koje ćemo stalno primenjivati, a ne posebnim interesima“, dodao je Aleksander.
Neokonzervativci u Bušovoj administraciji već su pokazali znakove nervoze zbog kursa Braunove spoljne politike posle imenovanja lorda Maloka-Brauna, bivšeg zamenika generalnog sekretara UN, za šefa britanske diplomatije. Aleksander je podvukao značaj specijalnih odnosa SAD i Velike Britanije, ali i pozvao Vašington i njegove partnere da „prepoznaju značaj pravila zasnovanih na međunarodnom sistemu“.
Aleksander je svoje komentare izložio na kraju dana u kojem je predsednik Buš bio prisiljen da brani svoju politiku u Iraku po objavljivanju izveštaja o učinkovitosti „strategije talasa“, u kojem je zaključeno da je vojna situacija poboljšana, a politički i ekonomski ciljevi nisu ispunjeni. Uskoro će u kratku posetu Vašingtonu otputovati i premijer Braun, radni okvir boravka već je pripremljen, a zvaničnici ocenjuju da će odnos novog premijera i Buša biti znatno drugačiji od onog koji je šef Bele kuće imao s Tonijem Blerom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari