Kritike zvanične Atine upućene predstavnicima vlasti u Makedoniji, na osnovu kojih bi se mogao izvući zaključak da je Skoplje kočničar u pregovorima o imenu nisu opravdane, jer da bi se došlo do rešenja, obe strane treba da popuste – kaže u razgovoru za Danas David Veskov, politički analitičar i član Predsedništva Panevropske unije Makedonije.

Grčko Ministarstvo spoljnih poslova pre dva dana saopštilo je da „lideri Bivše Jugoslovenske Republike Makedonije šalju pomešane signale“, te da treba da odluče da li žele da razreše dugogodišnji spor oko imena. Portparol ministarstva Grigoris Delavekuras kazao je da Skoplje jednog dana poziva šefa grčke diplomatije Dimitrisa Drucasa u posetu, a samo dan ranije makedonski ministar spoljnih poslova Antonio Milošoski kritikuje Grčku.

– Makedonija je do sada načinila ustupke tako što je promenila određene članove Ustava i prihvatila kompromisna rešenja kada je reč o državnim simbolima – podseća Veskov. On nije mogao da potvrdi spekulacije prema kojima je međunarodna zajednica Grčkoj „progledala kroz prste“, kada je reč o sporu sa Makedonijom, zbog ekonomske krize u kojoj se našla.

Veskov, međutim, smatra da je sada svakako na potezu Makedonija. On je kritikovao predsednika Makedonije Đorđa Ivanova zbog toga što je posle susreta sa šefom Evropske komisije Žoze Manuelom Barozom u četvrtak izjavio da nije odgovoran za spor sa Grčkom jer nije bio na vlasti pre 20 godina.

– To je neozbiljna izjava, čak i tragična, jer ju je izgovorio niko drugi do šef države i to pred visokim funkcionerom EU. Ovakve izjave predstavljaju pranje ruku i ne vode ka kompromisu – kaže Veskov, dodajući da ni srpski predsednik i šef diplomatije Boris Tadić i Vuk Jeremić nisu krivi za događaje na Kosovu 1999, pa ipak moraju da rešavaju probleme koji su iz njih nastali.

Sagovornik Danasa ističe da bi spor Makedonije i Grčke mogao uskoro da bude pomaknut ka rešenju u razgovorima dvojice premijera, Jorgosa Papandreua i Nikole Gruevskog. Veskov navodi da je Gruevski, za razliku od Ivanova kojeg opisuje kao zastupnika „tvrde linije“, sklon kompromisu.

Medijska slika o EU

Većina građana Makedonije ima dobro mišljenje o Evropskoj uniji. Ipak, među makedonskim Albancima prihvaćenost EU je znatno veća u odnosu na etničke Makedonce, kaže David Veskov.

– Oko 90 odsto Albanaca i 65 odsto Makedonaca ima pozitivan stav o EU. Makedonci su rezervisaniji jer smatraju da EU u sporu oko imena favorizuje Grčku – kaže Veskov i podseća da je predstavnik EU u Makedoniji nedavno izjavio da takvu sliku o stavu Brisela stvaraju makedonski mediji.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari