Trupe lojalne legitimnom predsedniku Obale Slonovače Alasanu Uatari pokrenule su juče, kako je saopšteno, konačan napad na predsedničku rezidenciju u kojoj je bivši šef države Loran Gbagbo koji odbija da preda vlast. Gbagbo je počeo pregovore sa predstavnicima Ujedinjenih nacija o uslovima svog odlaska. Oko rezidencije juče je bilo eksplozija i većih sukoba.


Gbagbo insistira na tome da je pobednik drugog kruga predsedničkih izbora održanih u novembru, dok izborna komisija tvrdi da je izgubio od Uatare. UN su prihvatile izveštaj izborne komisije. Gbagbo i njegova porodica, prema izveštajima zapadnih medija, nalaze se u bunkeru ispod rezidencije.

Pregovori Gbagba i UN počeli su u noći između utorka i srede posle dva dana žestokih oružanih okršaja. Uatarine snage su, kako se čini, juče ujutro izgubile strpljenje, izvestio je Bi-Bi-Si.

– Izvući ćemo Lorana Gbagboa iz njegove rupe i predati ga predsedniku Republike – rekao je Sidiki Konate, portparol premijera Gijama Soroa. Izveštač britanskog javnog servisa navodi da UN želi da Gbagbo napusti bunker nepovređen kako ne bi došlo do dalje destabilizacije zemlje.

Gbagbo, prema njegovim rečima, još uživa snažnu podršku stanovnika Obale Slonovače – za njega je u novembru glasalo 46 odsto birača. Gbagbo je ranije negirao da će se predati rekavši da samo želi primirje.

Nejasno je, međutim, koliko je pristalica bivšeg predsednika spremno da nastavi borbu. Dopisnici smatraju da se nazire kraj sukoba. Šef francuskih oružanih snaga Eduard Gijo smatra da je predaja jedini izbor Gbagboa.

„Želim da živim“

Loran Gbagbo sateran je u bunker, a do juče lojalni generali su ga napustili. Ipak, opredelio se za pregovore, a ne za predaju.

– Želim da živim – rekao je Gbagbo za francusku televiziju. EU mu je juče uvela nove sankcije – zabranjena je prodaja obveznica njegove, kako je saopšteno, nelegitimne vlade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari