Solidan trend industrijske proizvodnje u protekloj godini ozbiljno je poremećen poslednjeg meseca 2012, kada je zabeležen pad u oblasti prerađivačke industrije, a sve su naznake da bi se takav trend mogao zadržati, upozorava Privredna komora u Zrenjaninu. Prema podacima komore, najveći pad je ostvaren u proizvodnji prehrambenih proizvoda od 2,5 odsto, zatim proizvoda od gume i plastike od 3,8 odsto i proizvodnji hemikalija i hemijskih proizvoda od 0,3 odsto.


– Ne možemo biti zadovoljni ostvarenim decembarskim nivoom rasta industrijske proizvodnje u našem regionu, bez obzira što su nešto iznad ostvarenih rezultata u ovoj oblasti na republičkom i pokrajinskom nivou. Industrijska proizvodnja našeg regiona imala je kontinuirani mesečni rast prošle godine do jula, nakon čega beleži smanjenje rasta na mesečnom nivou. U oktobru je oporavak bio kratkog daha, jer se već u novembru i decembru tendencija pada obima industrijske proizvodnje nastavila. U decembru je pala proizvodnja energije za dva odsto, ali i prerađivačke industrije, koja u ukupnoj industrijskoj proizvodnji učestvuje sa preko 90 odsto – upozorava Momčilo Nikolčić, potpredsednik PK Zrenjanin.

Privredni rast ostvaren je u proizvodnji tekstila i to od 3,6 odsto, proizvodnji odevnih predmeta u iznosu od 2,2 odsto i proizvodnji kože i predmeta od kože za 1 odsto, pokazuju analize zrenjaninske Privredne komore.

U privredi srednjebanatskog regiona industrijska proizvodnja za prvih 12 meseci 2012. godine veća je za 2,4 odsto u odnosu na uporedni period prethodne godine, dok je u decembru 2012. godine u odnosu na decembar 2011. godine manja za 5,1 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari