Avganistanski predsednik Hamid Karzai kritikovao je ubistvo vođe pakistanskih talibana Hakimulaha Mehsuda, ubijenog u petak u napadu američke bespilotne letilice u pakistanskoj severozapadnoj plemenskoj oblasti, ocenivši da se to dogodilo u „lošem trenutku“ i da bi moglo da ugrozi mirovne napore u regionu.


Avganistanski lider je, kako se navodi u saopštenju Predsedništva, ovo izjavio u razgovoru sa delegacijom američkog Kongresa koja se nalazi u poseti toj zemlji. Hakimulah Mehsud, izabran za vođu pakistanskih talibana Tehreek-e-Taliban (TTP) 2009, ubijen je u petak sa još četvoro saradnika u napadu američke bespilotne letilice blizu mesta Miran Šah, glavnog grada Severnog Vaziristana, severozapadne pakistanske plemenske oblasti uporišta ekstremističkih islamista u regionu. Uloga Pakistana, uticajnog avganistanskog suseda koji je priznao talibane kada su bili na vlasti u Kabulu između 1996. i 2001. smatra se ključnim za izbegavanje građanskog rata u Avganistanu posle najavljenog povlačenja snaga NATO 2014. godine.

Mehsud se nalazio na američkoj listi najtraženijih terorista, a SAD su za njega raspisali nagradu od pet miliona dolara. Pokret TTP smatra se odgovornim za brojne napade u kojima je ubijeno hiljade ljudi u Pakistanu poslednjih šest godina. Kako ocenjuje agencija AP, Mehsudova smrt će najverovatnije iskomplikovati napore pakistanske vlade da sa ekstremistima postigne mirovni sporazum.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari