Tržište rada u SAD jedva da se popravilo od januara što 2010. godinu čini izgubljenom za milione Amerikanaca koji su ostali bez posla. Broj ljudi koji traže nadoknadu jer nemaju posao i visoka stopa nezaposlenosti nisu se bitno menjali ove godine, pokazuju juče objavljeni podaci.

To je crna slika za demokrate koji na izborima za tri sedmice mogu da izgube većinu u Kongresu. Brojne ankete pokazuju da birači krive predsednika Baraka Obamu i njegovu partiju zbog sporog ekonomskog oporavka i stopu nezaposlenosti od 9,6 odsto – što je malo bolje od prošlogodišnjeg rezultata. Usporenost privrede čini da poslodavci nisu voljni da zapošljavaju nove radnike. Većina ekonomista ne očekuje veće poboljšanje do kraja iduće godine. Neki kažu da će uslovi biti gori i da će se stopa nezaposlenosti idućeg proleća ponovo dostići deset odsto.

Najnoviji udar došao je kada je Ministarstvo rada objavilo da se broj zahteva za naknadu zbog nezaposlenosti povećao za 13.000, na 462.000. Zahtevi za odobravanje naknade za nezaposlenost su opadali od sredine avgusta kada su dostigli rekord godine od 504.000. Prošle godine su stalno opadali – sa oko 600.000 na zvaničnom kraju recesije u junu 2009, na 454.000 krajem decembra. Najveća neizvesnost leži u snazi privrede dok mnogi ekonomisti procenjuju da će bruto društveni proizvod SAD ove godine porasti za samo 1,5 do dva odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari