Poslednji sistematski pregledi osnovaca u Pirotu pokazali su da svaki četvrti učenik ima loše telesno držanje, a svaki peti se loše hrani.

Lekari Školskog dispanzera u Pirotu su tokom prvog polugođa ove školske godine obavili sistematske preglede učenika neparnih razreda svih pirotskih osnovnih škola. Pregledom su bila obuhvaćena 2.223 učenika, a pored vida, telesnog držanja i uhranjenosti, lekari su pratili i ličnu higijenu učenika.

Rezultati pregleda su pokazali da skoro svaki četvrti učenik, odnosno 27,7 odsto, ima loše telesno držanje koje se, ukoliko se uoči na vreme, može ispraviti korektivnim vežbama kako ne bi doveli do deformiteta, dok je sa deformitetom mišićno-koštanog sistema 8,36 odsto učenika.

Načelnica Školskog dispanzera dr Milena Dimitrijevićkaže da su deci savetovali da se u što većem broju uključe u sportske aktivnosti.

– Beležimo i porast loše uhranjene dece, i to na račun gojaznosti. Loša uhranjenost je registrovana kod 472 učenika, što je 21 odsto. To praktično znači da se svaki peti đak loše hrani. Gojaznost je uočena kod 279 učenika, što je 12,5 odsto, a neuhranjenost kod 8,6 odsto đaka – kaže dr Dimitrijević, dodajući da je u Školi za obrazovanje dece ometene u razvoju Mladost veći broj neuhranjene dece u odnosu na gojaznu.

Prema njenim rečima, nedovoljna lična higijena uočena je kod 4,49 odsto učenika, a najveći problem je vašljivost kosmatog dela glave.

– Učenike kod kojih smo uočili poremećaje vida uputili smo na dalje ispitivanje kod oftalmologa – kaže dr Dimitrijević.

Pored redovnih sistematskih pregleda, lekari su uradili i 763 kontrolna pregleda kod učenika parnih razreda osnovnih škola, kod kojih je prošle godine utvrđen neki od poremećaja zdravlja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari