Uslovi za život osuđenica u Kazneno-popravnom zavodu (KPZ) za žene u Požarevcu nisu zadovoljavajući, prvenstveno jer zatvorenica ima 40 odsto više nego što omogućavaju kapaciteti ustanove. Istovremeno, broj žena osuđenih na zatvorsku kaznu iz godine u godinu raste, a KPZ u Požarevcu je jedini ženski zatvor u Srbiji, ukazano je juče na tribini Viktimološkog društva Srbije.

Viktimološko društvo Srbije (VDS) je tokom 2011. i 2012. godine u KPZ za žene u Požarevcu sprovelo projekat „Ljudska prava žena u zatvoru“, nakon čega je urađen izveštaj o uslovima života osuđenica i poštovanju njihovih prava, koji je predstavljen juče u Medija centru. Stručnjaci Viktimološkog društva razgovarali su sa 115 osuđenica i 15 zaposlenih u toj ustanovi, ali i tokom dve godine rada na projektu organizovali niz radionica, socijalno-psihološku podršku zatvorenicama i besplatnu pravnu pomoć.

Sanja Ćopić iz Viktimološkog društva ukazala je da je KPZ preopterećen, kao i da je glavna zgrada zatvora u lošem stanju.

– Zatvorenice su rekle da higijena nije na lošem nivou, ali da često nema tople vode niti dovoljno tuševa. Hrana je, prema mišljenju većine ispitanica, neukusna i ne sadrži sve namirnice. Više od 90 odsto njih izjavilo je da bi bilo bolje da je same spremaju nego što je dobijaju iz muškog zatvora – istakla je Ćopićeva.

Ona je dodala da je oko 60 odsto zatvorenica radno angažovano, i da za to mesečno primaju od 500 do 3.500 dinara, u zavisnosti od vrste posla i broja radnih sati. Najveći broj njih radi u krojačkoj radionici, trpezariji, bašti i javno-komunalnom preduzeću.

Upravnica KPZ za žene u Požarevcu Anka Gogić Mitić naglasila je da iz godine u godinu raste broj osuđenica, a da su čak 43 odsto njih – povratnice.

– Kapacitet zavoda je ograničen i pod hitno ga treba generalno rekonstruisati. Projekat je već gotov, a nadležna ministarstva su u pregovorima sa Evropskom komisijom kako bi nam se odobrila sredstva – istakla je Gogić Mitić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari