Američka vojska pokrenula je kampanju iz Etiopije prošlog meseca u cilju hapšenja ili ubistava visokih lidera Al Kaide na rogu Afrike. Kampanja je uključivala i korišćenje aerodromske piste u istočnoj Etiopiji za vazdušne udare protiv islamskih militanata u susednoj Somaliji, naveli su američki zvaničnici.

Američka vojska pokrenula je kampanju iz Etiopije prošlog meseca u cilju hapšenja ili ubistava visokih lidera Al Kaide na rogu Afrike. Kampanja je uključivala i korišćenje aerodromske piste u istočnoj Etiopiji za vazdušne udare protiv islamskih militanata u susednoj Somaliji, naveli su američki zvaničnici. Bliski i uglavnom tajni odnosi sa Etiopijom, takođe, obuhvatali su i značajnu podelu obaveštajnih podataka o položajima islamskih militanata i podelu informacija dobijenih posredstvom američkih špijunskih satelita i etiopske vojske. Pripadnici tajne američke jedinice za specijalne operacije Operativna grupa 88 raspoređeni su u Etiopiji i Keniji, kao i u Somaliji, dodaju zvaničnici.
Antiteroristički napori u cilju razbijanja terorističkih mreža u Somaliji, doveli su do ubistva ili hapšenja nekoliko islamskih militanata. Međutim, među ubijenima ili uhapšenima nisu i lideri Al Kaide poput Fazula Abdulaha Mohameda i Fahida Mohameda Ali Msalama, za kojima SAD tragaju zbog njihove umešanosti u napade na američke ambasade u Keniji i Tanzaniji 1988.
Poznato je da već nekoliko nedelja američke specijalne trupe operišu unutar Somalije i da su SAD izvele dva napada na osumnjičene pripadnike Al Kaide. Ali obim američke saradnje sa nedavnom etiopskom invazijom na Somaliju i činjenica da je Pentagon tajno koristio pistu u Etiopiji za izvođenje napada još nisu poznati.
Tajna kampanja u rogu Afrike primer je agresivnijeg pristupa koji je Pentagon preduzeo poslednjih godina u slanju operativnih trupa u potragu za vodećim osumnjičenim teroristima. Predsednik Buš dao je Pentagonu ovlašćenje nakon napada 11. septembra 2001. da izvodi ovakve misije, koji su istorijski bile rezervisane za obaveštajne operative.
Kada su etiopske trupe počele vojnu ofanzivu u Somaliji krajem prošle godine, zvaničnici u Vašingtonu negirali su da je Bušova administracija dala svoje prećutno odobrenje etiopskoj vladi. U proteklih nekoliko nedelja zvaničnici nekoliko američkih agencija koje sarađuju sa somalijskom policijom izjavili su da je između Vašingtona i etiopske vlade uspostavljen blizak savez sa zajedničkim ciljem: iskorenjivanje radikalnog islamizma iz Somalije.
I zaista, Pentagon već nekoliko godina obučava etiopske trupe za protivterorističke operacije u kampovima blizu somalijske granice, uključujući i etiopske specijalne snage poznate kao Agazi komandose, koji su deo etiopske ofanzive u Somaliji.
Brajan Vitmen, portparol Pentagona, odbio je da razgovara o američkoj operaciji, ali su neki zvaničnici pristali da iznesu neke detalje. Prema njihovim rečima, bliski odnosi uključivali su podelu podataka o pozicijama islamista na zahtev generala Džona Abizajda, tadašnjeg komandanta američke centralne komande u Etiopiji.
Produbljivanje američkog saveza sa Etiopijom u okviru intervencije u Somaliji, počelo je 1992. sa naporima da se dostavi hrana za izgladnele Somalijce i proširilo se na krvavi sukob 1993. između američkih trupa i boraca lojalnih somalijskom ratnom komandantu Mohamedu Farahu Aididu.
Nakon neuspelih napora CIA da se naoružaju i finansiraju somalijski ratni zapovednici, Bušova administracija započela je politiku jačanja slabe somalijske tranzicione vlade. I dok se Vašington opirao da odobri etiopsku invaziju, američki zvaničnici iz nekoliko vladinih agencija izjavili su da je Bušova administracija prošle godine odlučila da je napad najbolja opcija da se proteraju islamisti s vlasti.
Kada je etiopska ofanziva najzad počela 24. decembra prošle godine, Amerikanci su donekle bili iznenađeni. Snadbeveni američkim obaveštajnim podacima, etiopske tenkovske kolone, artiljerija i avijacija brzo su napredovali protiv slabo obučene i opremljene islamske milicije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari