Predsednik Izvršnog odbora Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Nedim Sejdinović izjavio je juče da političari u Srbiji medije doživljavaju isključivo kao sredstvo za ostvarenje svojih ciljeva.


– Oni ne mogu da prepoznaju da je funkcija medija kontrola vlasti, pa im prete ako ne izveštavaju po njihovoj volji – rekao je Sejdinović na predstavljanju u Novom Sadu istraživanja NDNV-a o medijskim slobodama u Vojvodini u vreme predizborne kampanje.

Prema njegovim rečima, važno je to što novinarska udruženja reaguju na slučajeve direktnog ugrožavanja medijskih sloboda, ali je problem u tome što ti slučajevi uglavnom ne dobijaju sudske epiloge. On je podsetio da još nisu razrešeni ni slučajevi ubistava novinara.

– To je jasna poruka da je lov na novinare i dalje otvoren, što za posledicu ima autocenzuru, odnosno većina novinara se ne usuđuje da piše o stvarima koje mogu da ugroze njihovu bezbednost – ocenio je Sejdinović. Prema njegovim rečima, medijskom scenom u Vojvodini dominiraju beogradski mediji, što je, kako je ocenio, posledica centralizacije novca i moći u Beogradu.

– Zbog toga su vojvođanski mediji osiromašeni i, kao takvi, oni se lako mogu instrumentalizovati u različite svrhe – rekao je on.

On je pobrojao slučajeve direktnih napada na medije i novinare u Vojvodini i rekao da ih je najviše bilo u martu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari