Tradicionalna zabavno-sportsko-turistička manifestacija Zlatna bućke Đerdapa, 29. po redu, odvijaće se u Tekiji od 16. do 18. avgusta, a sem samog takmičenja u lovu soma bućkom, tokom trajanja manifestacije biće održan Pionirski kup – takmičenje u lovu udicom na plovak, takmičenje u kuvanju riblje čorbe, dečiji karneval i izbor najlepše maske, izbor najlepše okućnice i sportska nadmetanja na plaži. I ove godine posetioci tradicionalne tekijanske manifestacije imaće priliku za panoramsku vožnju brodom „Đerdap II“ u petak i subotu, od Tekije do Trajanove table – saznaje Danas pored ostalog u Organizacionom odboru manifestacije.


Što se takmičarskog dela tiče, propozicije su ostale nepromenjene i učesnici Zlatne bućke Đerdapa moraju da imaju dozvolu za rekreativni ribolov ili dozvolu za privredni ribolov koju je izdao korisnik ribarskog područja, JP Nacionalni park Đerdap.

Samo takmičenje u lovu soma bućkom odvijaće se u petak i subotu od šest do 12 časova i usklađeno je sa zakonskim propisima. Ulov je ograničen, budući da se radi o sportskom takmičenju, a sav višak ulova se vraća u vodu, te su takmičari u obavezi da ulovljenu ribu sačuvaju u živom stanju do merenja. Očekuje se, s pravom, da se i ovog avgusta brojni ribolovci iz svih krajeva Srbije, ali i inostranstva oprobaju u nezvaničnom svetskom prvenstvu u lovu soma bućkom, drevnim alatom za koji neki kažu da potiče još iz doba Rimljana. Njihovi navijači zahvaljujući organizatorima imaće dovoljno zabave na kopnu iščekujući povratak ribolovaca sa vode.

Inače, najveći som je ulovljen 2009. godine na 26. Zlatnoj bućki i bio je težak 29,8 kilograma, a dugačak 167 centimetara. Najveći ukupan ulov za vreme takmičenja zabeležen je na 21. Zlatnoj bućki 2004. godine, kada je 86 takmičara ulovilo ukupno 1078,8 kilograma somovine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari