Lozničanin slučajno saznao da je protivzakonito bio u zatvoru 1Foto: N1/printscreen

Tri objave na Tviteru, u kojima se spominje nedostatak ljudstva, opreme i prostorija u lozničkoj Opštoj bolnici, bile su povod da Živojinu Ćosiću policija prvo provali u stan, zatim da mu oduzme elektornske uređaje, a onda i da ga liši slobode na gotovo tri meseca.

Sve to zbog navodnog izazivanja panike i narušavanja javnog reda za vreme epidemije. Četiri godine kasnije, Ćosić je dobio potvrdu da je kroz torturu prošao neopravdano.

Prvi put je Živojin Ćosić za N1 govorio pre četiri godine, fiksnim telefonom iz kućnog pritvora. Kako izgleda nismo znali, do njega zbog proglašene epidemije – nismo mogli, a Viber ili Skajp bili su mu zabranjeni.

Dom nije smeo da napusti duže od 30 dana, a prethodno je više od 40 proveo u istražnom zatvoru.

„Nije mi omogućeno da dođe rođak i da mi donese odelo, nego sam bio prinuđen da u tome u čemu su me utamničili budem mesec dana“, ispričao je pre četiri godine za N1 Živojin.

N1: Da li ste strahovali od zaraze koronavirusom?

Živojin: Pa kako da ne, u sobi nas je bilo sedam, šest, pet, tek u zadnje veme četiri.

„U toj sobi sam bio zatočen sa… bilo je i ubica. Čovek doživi poniženja kakva ni ne sanja da može da doživi“, kaže danas Živojin pred kamerom N1.

Doživeo ih je zato što je loznička policija njegove tvitove o stanju u zdravstvu protumačila kao izazivanje panike i nereda. A zasmetalo im je još nešto…

„Takođe navodi da su na vlasti sve lopovi i prevaranti, kao i da, kada bi se ustanovilo koliko su pokrali predsednik Srbije, SNS i Vidoje, bilo bi sapuna za tri generacije svetske populacije“, piše u krivičnoj prijavi policije protiv Simića.

Da su optužbe policije neosnovane i da nije ni bilo elemenata za krivično gonjenje saznao je slučajno pre nekoliko nedelja, kada je dobio službenu belešku za arhiviranje predmeta Posebnog javnog tužilaštva za visokotehnološki kriminal, u kojoj se navodi sledeće:

„Sve njegove objave u celini ne mogu se posmatrati kao iznošenje ili pronošenje lažnih vesti koje mogu da izazovu paniku ili teže naruše javni red i mir. Postavljene objave od strane okrivljenog objektivno nemaju intenzitet koji bi kod građana koji su pročitali njegove objave doveli do straha, panike, a potom i do gubitka samokontrole“.

Uz to, ustanovljeno je da Osnovno javno tužilaštvo u Loznici, kao i tamošnji Osnovni sud nisu ni bili nadležni da postupaju u Ćosićevom slučaju.

„Sud i tužilaštvo, ne mogu da verujem da nisu znali da postupaju nenadležno. Niko ne snosi odgovornost“, kaže Ćosić.

Da se na tome završi – neće da dozvoli.

„Sad posle ovoga, trebalo bi dati ovima koji su me zatvorili da kad su takvi frajeri da uzmu, da zavuku ruku u svoj džep i da plate to…“, poručuje ovaj Lozničanin i najavljuje tužbu.

Još kad bi mogli da mu vrate izgubljene dane života.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari