Javno komunalno preduzeće Toplana u Loznici podnela je osnivaču, Skupštini grada, zahtev za povećanje cena grejanja koje, kako je navela u obrazloženju, značajno zaostaju za cenama energenata.

Direktor Toplane Milan Panić potvrdio je juče da je krajem prošle godine podnet zahtev lokalnoj samoupravi da odobri povećanje cena za grejanje stambenog i poslovnog prostora za 21,38 odsto, na osnovu odluke i obrazloženja Upravnog odbora tog preduzeća.

Prema njegovim rečima, to je obrazloženo podacima o raskoraku između cena usluga Toplane, koje su, kako je istakao, tri godine na režimu kontrole, odnosno ograničenja, i energenata, čije su cene u međuvremenu u nekoliko navrata značajno povećavane.

– Traženo je da se odobri celokupan iznos razlike što bi značilo poskupljenje od 21,38 odsto i u tom slučaju naknada za grejanje stambenog prostora, sa porezom na dodatu vrednost, iznosila bi 70,69 dinara po kvartanom metru – naveo je Panić.

On je podsetio da je prema memorandumu Vlade Srbije moguće poskupljenje od šest odsto i, ako u Loznici bude odobreno povećanje u tom procentu, nova cena za grejanje stambenog prostora iznosila bi 61,73 dinara, uključujući i PDV.

Cena grejanja stanova, zajedno sa porezom na dodatu vrednost, sada iznosi 58,23 dinara po kvadratnom metru, uz plaćanje tokom 12 meseci, dok je za poslovni prostor 121,58 dinara.

Skupština grada je za tekuću sezonu daljinskog grejanja u Loznici planirala subvencije za Toplanu od oko 40 miliona dinara.

– Toplana greje oko 210.000 metara kvadratnih stambenog i poslovnog prostora u Loznici i Banji Koviljači, a dugovanja korisnika od početka ove sezone uvećana su za oko 13 miliona dinara i ukupno iznose oko 93 miliona dinara – istakao je Panić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari