LSV: Kazniti napadače koji prete Sofiji Todorović 1sofija todorovic foto medija centar.jpg

Liga socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani zatražila je od državnih organa da u najkraćem mogućem roku pronađu i kazne osobe koje su pretile programskoj direktorki Inicijative mladih za ljudska prava Sofiji Todorović.

Kako su naveli, napadi na političke neistomišljenike za cilj imaju njihovo zastrašivanje i pokušaj da se oni utišaju.

„Nedopustivo je da nasilje dominira u našem društvu, a još je gore što se ono promoviše iz državnih institucija ili sa medija. Svakodnevno se targetiraju pojedinci koji imaju drugačije stavove i to predstavlja drastično kršenje Ustava i niza zakona“, navode u LSV.

Dodaju da društvo u Srbiji mora naći odgovor na ove pojave a bez jasne borbe protiv politike nasilja, ova zemlja će još dugo biti zarobljena u mržnji i beznađu.

LSV: Kazniti napadače koji prete Sofiji Todorović 2
Foto: privatna arhiva

Preteći grafit koji sadrži ime i prezime programske direktorke Inicijative mladih za ljudska prava Sofije Todorović, osvanuo je na fasadi zgrade u beogradskom naselju Borča u kome živi.

Inicijativa je saopštila da je pored njenog imena napisana seksistička i mizogina uvreda, uključujući i slovo „Z“, koje, kako je navela, simbolizuje podršku ruskoj agresiji na Ukrajinu i ratno razaranje te zemlje.

„Ovaj napad jasno pokazuje nameru da se aktivisti i aktivistkinje zastraše tako da se više ne osećaju bezbedno ni u sopstvenom domu ili komšiluku“, naveli su u Inicijativi za ljudska prava.

Inicijativa je navela i da je slučaj prijavljen policiji i da će javnost obaveštavati o ishodu i daljim koracima.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari