Stručni savet za zdravstvo Gradskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine upozorio je danas da Apotekarska ustanova „Novi Sad“ tri godine gubi značajna finansijska sredstva jer ne izrađuje takozvane galenske lekove i preparate, počev od alkohola, hidrogena, borne kiseline i rivanola, do pudera za boginje i krema za bebe.

– Sve vreme Novosađani uporno dolaze i traže te preparate, budući da je punih dvadeset godina gradska apotekarska ustanova bila poznata po njihovom kvalitetu i pristupačnoj ceni. Pre tri godine rukovodstvo je zatvorilo Galensku laboratoriju i nikada nije završilo i otvorilo novu koja je pripremana u Veterniku, iako je Grad obezbedio 12 miliona dinara za drugu fazu njene izgradnje – navodi se u saopštenju.

Prošlu godinu je obeležila nestašica lekova do koje je došlo zbog insistiranja rukovodstva na raspisivanju drugačijeg tendera za nabavku lekova i to u vrednosti od milijardu dinara.

– Tom minusu sada treba dodati i gubitke do kojih dolazi zbog toga što Apotekarska ustanova Novi Sad“ ne radi nešto što je radila, što je radila kvalitetno i za čime postoji potražnja – ističe se u saopštenju.

Pored toga, tokom protekle tri godine, odlukom rukovodstva zatvorene su dve apoteke („Zdravlje“ u Temerinskoj i „1. maj“ u Jevrejskoj ulici), koje su odlično poslovale, a otvorene četiri nove nerentabilne apoteke sa skupom kirijom, dodaje LSV.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari