Luis Skuter Libi, bivši vodeći zvaničnik u Bušovoj administraciji, osuđen je juče na dve i po godine zatvora zbog izdaje i ometanja pravde u vezi s iračkim ratom. Libi (56) je bio šef osoblja u Beloj kući, savetnik za nacionalnu bezbednost potpredsedniku Diku Čejniju i jedan od vodećih zagovornika invazije.

Luis Skuter Libi, bivši vodeći zvaničnik u Bušovoj administraciji, osuđen je juče na dve i po godine zatvora zbog izdaje i ometanja pravde u vezi s iračkim ratom. Libi (56) je bio šef osoblja u Beloj kući, savetnik za nacionalnu bezbednost potpredsedniku Diku Čejniju i jedan od vodećih zagovornika invazije. On je prvi visoki zvaničnik SAD od afere Irankontra pre 20 godina kome je izrečena kazna zatvora.
U saopštenju koje je izdala Bela kuća navodi se da je Čejni na strani svog bivšeg savetnika, jer je on čovek „intelektualac, pravedan i pošten“. Presuda bi mogla naneti štetu već narušenoj reputaciji Bušove administracije, naročito ukoliko mu Buš oprosti.
Sudija Redži Volton ukazao je da neće dopustiti odbrani da prolongira odlazak Libija u zatvor. Sudija Volton trebalo bi naredne nedelje da donese odluku da li bi Libi trebalo da bude u zatvoru dok čeka žalbeno saslušanje. Portparol Bele kuće Dana Perino izjavila je da Buš ne planira da oprosti Libiju. Čitanje presude održano je u sudu u Vašingtonu.
Pošto je sudija Volton izrekao presudu Libi je potom ustao i prvi put molio za oproštaj. „Uz dužno poštovanje nadam se da će sud zajedno s porotom ponovo razmotriti presudu“. Libi je još u martu proglašen krivim, ali je izricanje presude odlagano do juče. Sudija Volton, koji ima reputaciju strogog čoveka, izrekao je kaznu zatvora i novčanu kaznu od 250.000 dolara. Libi je sedeo mirno do kraja jučerašnjeg procesa koji je trajao gotovo dva sata, a njegov advokat Teodor Vels nazvao je svog klijenta izuzetnim javnim službenikom. Vels je pročitao isečke iz pisama više od 100 ličnosti, među kojima i bivšeg predsednika Svetske banke Pola Volfovica, koji su opisali Libija kao čoveka koji je odigrao ključnu ulogu u događajima koji su hladni rat priveli kraju. Vels je izjavio: „Ovo je tragičan neuspeh“. Specijalni tužilac Patrik Ficdžerald preporučio je tri godine zatvora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari