Turistička organizacija opštine Novi Bečej priprema se za održavanje manifestacije pod nazivom „Srednjovekovni festival Arača“. Plan je da vitezovi u oklopima i u pratnji princeza ožive i ove godine srednjovekovne veštine i zanate na Tiskom keju u Novom Bečeju, ali i na Arači – ostacima benediktanskog manastira iz 13. veka, koji se nalazi 12 kilometara severno od Novog Bečeja. Srednjovekovni festival Arača koji organizuje Turistička organizacija opštine Novi Bečej konačno dobija pažnju koju zaslužuje i veći broj posetilaca, smatra Nemanja Vasković, direktor Turističke organizacije ove opštine.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

– Tokom Srednjovekovnog festivala Arača u Novom Bečeju će se privremeno nastaniti stotinak vitezova, koji su članovi društva za zaštitu starih običaja i kulture. Oni će u viteškoj nošnji ceo dan na Tiskom keju dočekivati turiste, koji će uz njihov nadzor moći da vežbaju gađanje lukom i strelom, ali i sekirom. Takođe, biće organizovana i demonstracija borbi po uzoru na stara vremena. Ceo događaj će pratiti orkestar srednjovekovne muzike – objašnjava Vasković.

U ime organizatora on je pozvao sve ljubitelje istorije i dobrog provoda da sredinom maja posete Novi Bečej i uživaju u jednom od prvih novobečejskih vikenda. Srednjovekovni festival Arača jedan je od prvih u nizu popularnih novobečejskih vikenda koji traju tokom cele godine, a održaće se 16. i 17. maja. U srednjovekovnom ambijentu, uz mačevanje i borbu raznim vrstama oružja, uz prikaz ostalih viteških veština, bacanje sekira, lukove i strele i ukusnu hranu tog doba, posetioci će moći da se prebace u bajkovitu atmosferu srednjeg veka. Oni koji posete Novi Bečej sredinom maja moći će da učestvuju u maloj školi mačevanja, školi jahanja, radionici viteške opreme ili da se oprobaju u streljaštvu i drugim viteškim veštinama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari