Odbegli Luka Bojović koji je u Srbiji optužen za više ubistava i pokušaja ubistava uhapšen je juče najverovatnije oko 17 sati u španskom gradu Valensija po poternici srpskog Interpola. Pored Bojovića uhapšene su još četiri osobe od kojih su neki sa područja Srbije i bivše Jugoslavije. Akcija izvedena u saradnji španske i srpske kriminalističke policije. Niko od nadležnih juče nije želeo sa sigurnošću da potvrdi da je uhapšen Luka Bojović već da je uhapšena osoba koja podseća na njega.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da su u Španiji uhapšene četiri osobe i da se sumnja da je među njima i Luka Bojović, ali da će danas početi provera identiteta. Dačić je rekao i da je Bojović uhapšen u španskom gradu Valensiji. U centralnim informativnim emisijama španskih televizija, pa ni onim mu Valensiji o ovoj akciji nije bilo ni reči, a hronike ove vrste bile su uglavnom posvećene „aferi sudije Garsona“, javljaju saradnici Danasa koji su se zatekli u Španiji. Iz istih izvora ukazuje se na obazrivost španske policije dok se u potpunosti ne utvrdi identitet.

Iz MUP-a Srbije navode da će pravi identitet uhapšenih osoba biti poznat već tokom današnjeg dana i to zahvaljujući brzoj razmeni informacija između kriminalističkih policija dveju zemalja.

-Ministarstvo pravde dobilo je nezvanične informacije da je lice za koje se sumnja da je Luka Bojović uhapšeno u Španiji. U slučaju da se potvrdi indetitet, odnosno da je uhapšen Bojović, Ministarstvo će po hitnom postupku uputiti zahtev za njegovo izručenje Srbiji“, rekao je sinoć Slobodan Homen državni sekretar Ministarstva pravde, dodajući da su i Srbija i Španija potpisnice Konvencije Saveta Evrope o ekstradiciji.

„Očekujemo da neće biti problema u postupku ekstradicije, ali konačnu odluku doneće pravosudni organi Španije“, rekao je Homen.

Bojović, nekrunisani vođa podzemlja tokom hapšenja u Valensiji, saznajemo nije pružao nikakav otpor, a sama akcija hapšenja pripremana je više meseci i u njoj je učestvovalo nekoliko zemalja kao i Uprava kriminalističke policije Srbije.

Inače, Bojović je napustio Srbiju juna 2010. godine, nedugo posle hapšenja Sretka Kalinića u Zagrebu i Miloša Simovića na srpsko-hrvatskoj granici. Za njim je u septembru 2010. raspisana međunarodna poternica i podignuta optužnica zbog sumnje da je organizovao ubistvo Andrije Draškovića i Zorana Nedovića Šoka kada su nastradala dvojica njihovih telohranitelja.

Bojovića je sa pomenutim ubistvima, ali i drugim krivičnim delima povezao Kalinić, koji je Srbiji izručen iz Hrvatske 25. avgusta 2010. godine. Kalinić je detaljno opisao izvršenje ubistava i neuspelih likvidacija, navodeći da to nije radio zbog novca već zbog prijateljstva sa Bojovićem koji je sve organizaovao. Prema njegovim navodima, sa Bojovićem je došao u sukob 2009. godine.

Tužilaštvo za organizovani kriminal u optužnici navodi da je Bojović stao na čelo „zemunskog klana“ posle ubistva njegovih vođa Dušana Spasojevića i Mileta Lukovića u martu 2003. godine, a svoju moć učvrstio je nakon hapšenja Milorada Ulemeka Legije.

Pošto je postao vođa „zemunaca“, on je organizovao likvidacije, a lično je učestvovao u pokušajima ubistva Andrije Draškovića i Zorana Nedovića Šoka 2004. godine, kad je sa odbeglim „zemuncem“ Kalinićem pucao iz automobila u pokretu. Bojović je uhapšen u oktobru 2007. godine zbog sumnje da pomaže odbeglim zemuncima optuženim za ubistvo premijera Zorana ?inđića, međutim, optužen je samo za nedozvoljeno držanje oružja u nedostatku dokaza. Zbog nedozvoljenog držanja pištolja osuđen je 15 meseci zatvora 2009. godine posle čega je pušten da se brani sa slobode.

Bojović je bio kum Cvetku Simiću čije je raskomadano telo pronađeno u Zagrebu, tačnije u jezeru Jarun, a glava u blizini tog jezera. Bio je pripadnik i paravojne formacije na čijem je čelu bio Željko Ražnatović Arkan, zbog čega su ga kasnije mnogobrojni pripadnici „zemunskog klana“ optuživali za „osvetu“, niz likvidacija ljudi za koje su sumnjali da stoje iza ubistva Ražnatovića. Ipak, jedina zvanična optužnica koja je na snazi je optužnica Tužilaštva za organizovani kriminal po kojoj mu se sudi u odsustvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari