Lukas Moura: Povratak otpisanog 1Foto: BETA AP Photo Martin Meissner

„Svi igrači Totenhema su heroji, a Lukas Moura je superheroj“, rekao je trener londonskog kluba Maurisijo Poketinjo posle pobede nad Ajaksom (3:0) u Amsterdamu na revanš meču polufinala Lige šampiona.

Brazilac je sa tri gola praktično sam savladao „kopljanike“ i obezbedio Totenhemu prvo finale Lige šampiona u istoriji kluba.

Moura je u svojoj fudbalskoj karijeri prošao put od zvezde padalice do superheroja. Kada je sa 20 godina iz Sao Paola prešao u Pari Sen Žermen, predviđana mu je velika karijera, ali ona nije počela tako brzo. Prve tri sezone kao da je tražio sebe u „svecima“, pa je zablistao tek u periodu od 2015. do 2017, kada je na 109 utakmica upisao 32 gola i 15 asistencija. Međutim, kada je Unai Emeri postao trener pariskog kluba, Moura je preseljen na klupu, a na kraju u zimu 2018. prodat Totenhemu za 30 miliona evra, iako je prethodno iz Sao Paola kupljen za 45 miliona.

Više od pola godine trajalo je prilagođavanje na fudbal Premijer lige, a prvi gol za Totenhem postigao je tek posle sedam meseci. Prošle sezone ulazio je u igru sa klupe, kao prva izmena. Poketinjo mu pravo poverenje ukazuje tek ove godine, a on mu se odužuje time što je na 58 utakmica postigao 16 golova.

Het-trik protiv Ajaksa je kruna forme u kojoj je ove sezone, a sada ostaje da se vidi da li će ga londonski klub na leto unovčiti za trostruko veće pare od onih za koje ga je doveo ili će ga sačuvati i za narednu sezonu u želji da ponovi evropski uspeh.

Lukas Rodrigez Moura da Silva rođen je u avgustu 1992. godine u Sao Paolu. Roditelji su ga sa 13 godina upisali u školu fudbala bivšeg brazilskog fudbalera Marselinja. Sa 18 godina potpisao je prvi profesionalni ugovor sa Sao Paolom. Sa reprezentacijom Brazila do 20 godina osvojio je 2011. Kup Južne Amerike.

Sledeće godine je na Olimpijskim igrama u Londonu sa „kariokama“ osvojio srebrnu medalju. Za reprezentaciju Brazila odigrao je 30 utakmica i postigao četiri gola. U poslednjih sedam godina za „karioke“ je odigrao samo 13 mečeva, ali se posle amsterdamske noći očekuje da će selektor Tite početi redovnije da ga zove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari