Luksuz na Dedinju: Nove investicije Radoičića, Petrovića i Veselinovićeve supruge 1FOTO: Dželjalj Svećlja/Facebook

Milan Radoičić, neformalni vođa severnog dela Kosova, Nikola Petrović, kum predsednika Srbije, i supruga Radoičićevog kuma Zvonka Veselinovića stiču nove vredne nekretnine na prestižnoj lokaciji u Beogradu. Na dedinjskim parcelama Radoičića i Veselinovićeve supruge u izgradnji su luksuzne vile, a zajednički imenitelj za sve te nepokretnosti je Davor Macura, vlasnik Alta banke, koji je često povezivan s vladajućom Srpskom naprednom strankom, piše BIRN.

„Okrivljeni Radoičić Milan iz Kosovske Mitrovice rođen 1978. godine… nezaposlen, ne poseduje nepokretnosti”, piše u presudi kojom je današnji štićenik zvaničnog Beograda 2010. godine osuđen za falsifikovanje lične karte. Od svih stvari za koje je bio osumnjičen i optužen, dosije Milana Radoičića pokazuje da je samo u ovom sudskom postupku proglašen krivim.

Šta se od tada promenilo? Radoičić je postao nedodirljiv za istražne organe, a podaci o njegovom biznisu i nepokretnostima bitno su drugačiji.

Dok Interpol zbog oružanog okršaja u Banjskoj traga za Milanom Radoičićem, a evropski lideri od šefa srpske države traže da mu se sudi, dok njegovi sunarodnici napuštaju „kolevku srpstva”, a oni koji ostaju žive sve teže u svakom smislu, njihov neformalni vođa i vladar severa Kosova iz senke, vilu sa Gazivoda, zamenjuje novim nepokretnostima, a na jednoj parceli u ušuškanom „džepu” luksuznog beogradskog Dedinja, užurbano nastaje nova vila.

Skriveni od očiju prolaznika, na potezu između Bulevara kneza Aleksandra Karađorđevića s jedne, i Užičke ulice s druge strane, Radoičić i njegovi prijatelji i saradnici – Nikola Petrović i supruga Zvonka Veselinovića, bezbrižno kupuju imanja u jednom od najskupljih delova Beograda, otkriva BIRN. Parcele, koje se nalaze jedna do druge, imaju ukupnu površinu veću od 12.000 kvadratnih metara. O tome da je Radoičić postao vlasnik parcele na Dedinju u martu je pisao portal Nova.rs.

BIRN otkriva da na dve parcele u Bulevaru kneza Aleksandra Karađorđevića, od kojih jedna pripada Radoičiću i njegovoj supruzi, a druga Ljiljani Božović, supruzi Zvonka Veselinovića, niču objekti od kojih svaki premašuje 1.500 kvadratnih metara.

BIRN-ovi snimci iz drona, načinjeni krajem aprila ove godine, pokazuju da su na Radoičićevoj parceli radovi uveliko u toku, da su grubi radovi u poodmakloj fazi, a da su na delu objekta sazidana dva sprata, iako je građevinska dozvola izdata nepuna tri meseca pre momenta kada je snimak nastao. Novo zdanje od 1.550 kvadrata, prema istoj građevinskoj dozvoli, treba da bude izgrađeno na mestu jednog od tri objekta, koliko ih prema katastru ima na dedinjskoj parceli Milana Radoičića. Međutim, umesto jednog, koliko je predviđeno građevinskom dozvolom, porušena su sva tri objekta i to mnogo pre nego što je dozvola uopšte izdata – između novembra 2022. i juna 2023. godine, što pokazuju snimci Google Earth-a.

Na parceli Ljiljane Božović, supruge Zvonka Veselinovića, objekat je stavljen pod krov.

BIRN dalje otkriva i da je investitor izgradnje Radoičićevog objekta preduzeće „Danica park“ iz Beograda. Ova kompanija do 21. maja ove godine bila je investitor i objekta koji se zida na parceli Veselinovićeve supruge, kada je ona postala investitor, pokazuju zvanična dokumenta. Predračunska vrednost radova na oba objekta ukupno iznosi oko 5,6 miliona evra.

Preduzeće „Danica park“ u vlasništvu je Davora Macure, nekada vlasnika Alta menjačnice, koja je docnije kupila Jubmes banku, danas poznatu pod imenom „Alta banka“. Macuru, poslednjih godina, pojedini mediji opisuju kao biznismena bliskog vlasti.

Tik uz placeve Milana Radoičića i Ljiljane Božović, supruge Zvonka Veselinovića, prostire se parcela od oko 2.700 kvadratnih metara, a do nje još jedna od skoro 1.200 kvadrata, na kojima je u martu ove godine, kao vlasnik u katastar upisan Nikola Petrović, najpoznatiji kum srpskog predsednika. I u vezi sa tim parcelama pojavljuje se preduzeće „Danica park” – ono je do polovine marta bilo vlasnik tog, sada Petrovićevog zemljišta.

Sve navedene parcele nalaze se u neposrednoj blizini zemljišta sa luksuznim stambenim objektom od 1.325 kvadrata i bazenom u vlasništvu Nikole Petrovića, za koje javnost zna odranije, nakon pisanja istraživačkog portala KRIK.

BIRN je pokušao da stupi u kontakt sa Milanom Radoičićem, Ljiljanom Božović i Davorom Macurom. Radoičić i Božovićeva nisu bili dostupni na brojevima telefona poznatim redakciji BIRN-a. Supruga Zvonka Veselinovića nije odgovorila ni na pitanja poslata na mejl firme Dolly Bell, a Radoičić na pitanja poslata SMS-om.

Nakon što je čuo zbog čega ga zovemo, Davor Macura je novinarki BIRN-a rekao da će se javiti kasnije pošto je na sastanku. Macura se, međutim, nije javio, niti odgovorio na kasnije poslatu poruku do objavljivanja ovog teksta.

Ovo, inače, nije prvi komšijski trougao na Dedinju koji je nerazdvojna trojka zaposela. Susedi su i u delu Dedinja omeđenog ulicama Generala Pavla Jurišića Šturma, Rajka Mitića, Goleške i Generala Save Grujića.

Opširnije čitajte na sajtu BIRN-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari