Najmanje devetoro ljudi je ubijeno, dok je 50 ranjeno u bombaškim napadima koji su juče u jutarnjim časovima izvedeni na luksuzne hotele Ric-Karlton i Meriot u poslovnoj četvrti Kuningan u Džakarti. „U napadima je poginulo devetoro ljudi. Osmoro je poginulo na licu mesta, a jedna osoba je podlegla povredama u bolnici. Povređeno je 50 osoba, među kojima je bilo stranaca“, rekao je portparol policije Nanan Soekarna. Hoteli su oštećeni u napadima u kojima je, prema rečima zvaničnika, korišćena „eksplozivna naprava velike snage“.

Veruje se da su osumnjičeni za jučerašnje bombaške napade u Džakarti odseli u Meriotu, rekao je načelnik policije u Džakarti general Vahjono. On je kazao da su osumnjičeni napadači odseli na 18. spratu hotela Meriot gde je pronađen neupotrebljen eksploziv posle bombaških napada. „Bilo je nekoliko počinilaca“, dodao je Vahjono novinarima.

Predsednik Indonezije Susilo Bambang Judojono je posle obilaska mesta eksplozija osudio napade kao okrutan i neljudski čin i rekao da ih je izvela teroristička grupa. On je dodao da je još rano da se za eksplozije zvanično okrivi ekstremistička grupa Džema islamija. „Oni koji su izveli i planirali napade biće uhapšeni i sudiće im se po zakonu“, poručio je Judojono. Predsednik Indonezije je upozorio da će taj „teroristički akt“ unazaditi ekonomiju, trgovinu, turizam i imidž najmnogoljudnije muslimanske zemlje u svetu. Za sada niko nije preuzeo odgovornost za napade, izvršene nekoliko nedelja posle predsedničkih izbora koji su se mirno odvijali.

Australija je prethodnog dana upozorila svoje građane da bez preke potrebe ne putuju u Indoneziju pošto je australijska služba bezbednosti saopštila da Džema islamija uskoro planira nove napade. Policija je saopštila da među poginulima i povređenima ima građana Indonezije, SAD, Australije, Južne Koreje, Holandije, Italije, Britanije, Kanade, Norveške, Japana, Indije i Novog Zelanda. Dve eksplozije su odjeknule skoro istovremeno u vreme doručka, a ima izveštaja i o trećoj eksploziji koja je usledila par sati kasnije. Naime, u eksploziji automobila bombe u severnom delu grada ubijeno je dvoje prolaznika.

Britanska mreža Bi-Bi-Si izvestila je da je u okolini Ric-Karltona i Meriota u elitnom poslovnom delu grada vladao haos i da je okolina hotela vrvela od policijskih i ambulantnih vozila. Na ulicama oko hotela je bilo srče, šuta i krvi. Prema navodima policije, u hotelu Meriot je pronađena i jedna neaktivirana bomba. Premijer Australije Kevin Rad osudio je napade kao delo varvara, a američka državna sekretarka Hilari Klinton izjavila je da su eksplozije bile besmislene i upozorila na „vrlo realnu“ opasnost od terorizma.

Indonezija, četvrta zemlja po broju stanovnika (240 miliona), nastanjena je pretežno muslimanima, ali i pripadnicima još 300 etničkih grupa. Poslednje četiri godine relativno je mirna, ali je do 2005. bila meta brojnih bombaških napada, za koje je uglavnom okrivljena Džema islamija. U oktobru 2002. u napadima na dva noćna kluba na Baliju, poginule su 202 osobe, pretežno iz Australije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari