Lutovac najavio registar policajaca i sudija zbog privođenja i zastrašivanja ekoloških aktivista 1foto FoNet Milica Vučković

Predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac izjavio je danas da će, zbog privođenja i zastrašivanja ekoloških i opozicionih aktivista, ta partija „pokrenuti inicijativu da se vodi registar onih koji su prekršili ljudska prava u tom procesu“.

Ta baza podataka trebalo bi da bude jedna vrsta upozorenja vlastima da ne prekoračuju ono što im je ovlašćenje i da će, kada država bude funkcionisala kako treba, oni odgovarati, jer nema zastarevanja kada je u pitanju narušavanje ljudskih prava, rekao je Lutovac novinarima.

Lutovac je naveo da će to biti spisak odgovornih za kršenje ljudskih prava.

Kako oni skidaju naše ljude sa aerodroma, maltretiraju ih i pretresaju im stanove, tako će biti na listama oni koji su prekršili ljudska prava, a znate šta to znači u uređenom demokratskom svetu, rekao je Lutovac.

On je ocenio da je potrebno da se stvori širok društveni savez aktivista, stranaka, udruženja, strukovnih udruženja, uglednih pojedinaca.

Cilj je zaštita od daljeg državnog nasilja i stvaranje zajedničkog pokreta, koji bi trebalo da iznedri uređenu državu i društvo pravde, izjavio je Lutovac.

Poslanik Demokratske stranke Srđan Milivojević rekao je da će ta partija napraviti evidenciju svih pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova i bezbednosnih službi koji su kršili Zakon o policiji i Ustav Srbije, kao i sudija i tužioca odgovornih za postupanje suprotno zakletvi kakvu su položili kada su stupili na dužnost.

Mi ćemo naše evropske partnere u Savetu Evrope, Evropskom parlamentu i drugim institucijama upoznati sa protivzakonitim postupanjem policije prema građanskim aktivistima. Daćemo imena samo onih policajaca za koje nedvosmisleno i čvrsto znamo da stoje iza pokušaja zastrašivanja građana“, poručio je Milivojević.

Zamenik predsednika Demokratske stranke Dragana Rakić izjavila je da je, prema evidenciji te partije, za proteklih mesec dana privedeno oko 60 građana.

Milica Ranđelović, koja je privedena na aerodromu u Beogradu kada je krenula na godišnji odmor, navela je da joj je prvo rečeno da nešto nije uredu sa njenim prtljagom.

„Nakon detaljnog pregleda prtljaga ustanovljeno je da u njemu nema ništa sporno. Tada sam još malo zadržana i odvedena na navodno rutinski razgovor sa nekim inspektorom. Kada sam ušla u prostoriju predstavila su mi se tri inspektora i rečeno mi je da sam dovedena u svojstvu građanke i da treba da razgovaramo o mojim aktivnostima na društvenim mrežama“, izjavila je Milica Ranđelović.

Ona je dodala da joj je rečeno da će biti potrebno da joj oduzmu mobilni telefon i da im je naređeno da joj pretresu stan.

Milica Ranđelović je izjavila da se političkim aktivizmom bavi jer želi da živi u državi gde zakon važi za sve i građani imaju sva prava i slobode.

Uzalud nam kopate po stanovima, telefonima, životima. Nećete nas uplašiti, poručila je Milica Ranđelović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari