Macura: Ukidanje Zakona o rodnoj ravnopravnosti otvorilo bi Pandorinu kutiju 1Foto: FoNet/ Zoran Mrdja

Ministarka bez portfelja zadužena za rodnu ravnopravnost Tatjana Macura izjavila je da bi ukidanje Zakona o rodnoj ravnopravnosti izazvalo posledice neočekivanih razmera i da bi se time nepotrebno otvorila Pandorina kutija.

Macura je za današnji list Politike rekla da je Ustavni sud privremeno obustavio primenu tog zakona jer je reagovao na inicijative koje su pokrenute, te da misli da je takva reakcija „preventivna“, kako bi se izbegli eventualni problemi sa primenom budućih odluka suda.

„Proces je tek započet, nije završen i trajaće. U ovom delu procesa sud traži izjašnjenje Narodne skupštine i nadležnog ministarstva“, kazala je ona.

Dodala je da želi da veruje da će i konačna odluka suda ići u pravcu ukidanja kaznenih normi, jer kako je navela, one ne održavaju duh zakona koji je kada je usvajan, dobio široku podršku Vlade, Narodne skupštine, kao i nezavisnih institucija.

Dodala je i da su mediji sjajno odgovorili na veliki broj izazova i da veoma dobro koriste rodnoosetljiv jezik.

„Otpori su besmisleni, jer svako vreme i okolnosti vremena, na jezik svakako ostavljaju posledice“, rekla je Macura.

Kazala je i da je neobično da se toliko potencira na tek nekoliko odredbi tog zakona, koji, kako je ocenila, ipak uređuje mnogo širu lepezu pitanja i problema koji tište žene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari