Macura: Zakon o rodnoj ravnopravnosti se ničim izazvano našao na meti pojedinaca i ekstremista 1Tatjana Macura Foto: Medija centar Beograd

Ministarka bez portfelja Tatjana Macura ocenila je danas, povodom Nacionalnog dana rodne ravnopravnosti, da se Zakon o rodnoj ravnopravnosti „ničim izazvano“ našao na meti pojedinaca i ekstremnih organizacija u Srbiji.

„Svakome ko je Zakon pročitao ostaje nejasno zašto je to tako, s obzirom na to da ovaj zakon tretira mnoga pitanja od kojih kao veoma važno mogu da izdvojim recimo pitanje koje se odnosi na priznavanje prava na besplatnu zdravstvenu zaštitu onih koji su danas iz različitih razloga ekonomski neaktivni, a među kojima ima i muškaraca i žena“, navela je Macura u saopštenju.

Ocenila je da se taj važan Zakon u oblasti ljudskih prava često i nepravedno „banalno interpretira“ isključivo kao zakon koji uređuje pitanje rodno osetljivog jezika, što je, prema njenim rečima, najmanje važno pitanje koje uređuje, a ne kao Zakon koji u najvećoj meri tretira važna i osetljiva pitanja kao što je prepoznavanje neplaćenog kućnog rada.

„Ne sumnjam u to da bi bilo politički korisno podilaziti ineresima manjih i većih ekstrema, ali isto tako ne sumnjam u jačinu jednom donete odluke da se našim građanima život učini kvalitetnijim i boljim“, navela je Macura.

Ako i budu postojali problemi sa primenom Zakona, što, kako je dodala, svakako ne bi bilo prvi put u pravnoj praksi u Srbiji, država će biti tu da čuje sve interesne strane, sedne za sto i razgovara o svim nejasnoćama koje eventualno postoje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari