Zvaničnici iz Budimpešte javno podržavaju teritorijalnu autonomiju za županije gde je mađarska manjina u većini i govore o potrebi da se menja Ustav Rumunije, kako bi se iz prvog člana izbacilo da je Rumunija „nacionalna“ država i stavi da je „multinacionalna“.


Do zategnutosti između dve zemlje došlo je zbog toga što je na zgradi opštine broj deset u Budimpešti stavljena zastava Sekuja iz Rumunije, odnosno Mađara koji sebe iz istorijskih razloga nazivaju Sekujima i većina su u transilvanijskim županijama Kovasna i Hargita, ali su manjina u odnosu na celu Transilvaniju.

Državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Mađarske Nemet Žolt, koji već više godina podržava ideju teritorijalne autonomije, izjavio je juče da će mađarske vlasti preduzeti diplomatske mere jer Rumunija zabranjuje stavljanje zastave Sekuja na zvaničnim zgradama. On je tražio da gradonačelnici iz Mađarske stave, u znak solidarnosti, zastave Sekuja iz Rumunije i ocenio da je stav rumunskih vlasti „simbolična agresija“.

Ministarstvo spoljnih poslova Rumunije pozvalo je na razgovor ambasadora Mađarske Oskara Fuzeša, a on je izjavio da podržava zahteve Sekuja o teritorijalnoj autonomiji i o izmeni prvog člana Ustava, iz koga žele da se izbaci da je Rumunija nacionalna država. Šef diplomatije Rumunije Titus Korlacean izjavio je da ambasador Mađarske „krši osnovne norme i pravila diplomatije“ i da „ko greši na diplomatskom planu u Bukureštu, ne može nastaviti svoj mandat“. Rumunska TV Antena 3 navodi da se ministar spoljnih poslova Mađarske Janoš Martonji saglasio sa svojim ambasadorom.

PONTA: Bezobrazluk

Rumunski premijer Viktor Ponta rekao je da su postupci Budimpešte „bezobrazluk“ i da ne prima ni od koga „lekcije“. Ponta je naveo da je Mađarska u predizbornoj kampanji i da on neće dozvoliti da Rumunija bude korišćena u toj političkoj borbi, jer Vlada ima druga posla.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari