Lideri u Evropskom parlamentu pozvali su juče Evropsku uniju da ispita validnost najnovijeg amandmana na Ustav Mađarske za koji mnogi kritičari tvrde da podriva demokratiju i vladavinu prava u toj zemlji. Evropska unija i Sjedinjene Države su zabrinute da se izmenama ustava Vladi u Budimpešti daju isuviše velika ovlašćenja, bez dovoljno kontrole.


Dugačkim amandmanom praktično se ukidaju ranije presude Ustavnog suda, pa se čak tom sudu ograničava pravo da odlučuje u meritumu o zakonima koje parlament bude donosio u budućnosti. Amandman, takođe, ograničava političko reklamiranje u javnim medijima tokom izbornih kampanja, propisuje da studenti mogu steći državnu stipendiju samo ako se unapred obavežu da će nekoliko godina po završetku studija raditi u Mađarskoj, a uvodi i novčane i zatvorske kazne za beskućnike koji spavaju na ulici.

Gi Verhofštat, šef grupe liberalnih partija u Evropskom parlamentu, upozorio je da konzervativna vlada Viktora Orbana, čija stranka Fides ima dvotrećinsku većinu u mađarskom parlamentu, „ne želi da primenjuje evropske principe i vrednosti“. Prema njegovim rečima, Unija zbog toga mora da pokrene istragu i da, ako je potrebno, kazni Mađarsku kako bi se ona dovela u red.

Evropska komisija i Savet Evrope treba da prouče izmene mađarskog ustava i po potrebi predlože izmene, rekao je Žozef Dol, šef grupe stranaka desnog centra koja je najveća u Evropskom parlamentu.

Portparol Evropske komisije Olivije Bejli izjavio je da će izmene mađarskog Ustava biti proučene što je pre moguće kako bi se utvrdilo „da li su u skladu sa evropskim zakonodavstvom i evropskim vrednostima“.

U Berlinu je šef diplomatije Gido Vestervele imao „otvorenu i delom vrlo kontroverznu“ diskusiju s mađarskim predsednikom Janošem Aderom. U saopštenju iz Berlina ne iznose se detalji u vezi sa nemačkim stavom, ali neoubičajeno oštar opis razgovora jasno stavlja do znanja da je najveća ekonomija EU duboko zabrinuta zbog ustavnih promena u Mađarskoj.

Nemoć Evropske unije

Evropska unija može da kažnjava kompanije kao što je Majkrosoft u slučaju da krše antimonopolska pravila, ali nije dovoljno jaka u slučajevima kad neka članice Unije promeni svoje zakone tako da krši vladavinu prava, pa i samu demokratiju. Četiri zemlje Evropske unije, uključujući Nemačku, zatražile su ovog meseca da se osnuje novo, moćno nadzorno telo koje bi ocenjivalo da li su zakoni zemalja članica u skladu sa osnovnim vrednostima Unije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari