Vlada Španije može da spreči planirani referendum o odvajanju Katalonije, upozorila je juče zamenica premijera Soraja Saens de Santamarija. De Santamarija je rekla da taj referendum ne bi bio legalan, a da „zakon ima mnoge mehanizme za suzbijanje ilegalnosti“.


Dve najmoćnije stranke u katalonskom parlamentu preksinoć su potpisale sporazum o održavanju referenduma 2014. godine o samoopredeljenju te severoistočne pokrajine Španije. Vladajuća katalonska koalicija Konvergencija i Unija su se dogovorile da referendum bude u roku od dve godine. Time je uzvratila Republikanskoj levici za podršku koju je od nje dobila za formiranje regionalne vlade.

Katalonija je ekonomski najjača pokrajina Španije, ali i najviše zadužena. Od centralne vlade tražila je pomoć od oko pet milijardi evra. Za razliku od Republikanske levice, konzervativna Konvergencija i Unija nikad se nije izjasnila u korist nezavisnosti. Iako još nije određeno kako će glasiti pitanje na referendumu, u sporazumu se navodi da će Katalonci moći da se izjasne da li žele da njihova pokrajina postane – evropska država.

Zvaničnici EU saopštili su da bi nezavisna Katalonija morala ponovo da se kandiduje za prijem u Uniju. Rezultati istraživanja pokazali su da su Katalonci podeljeni u dve gotovo jednake grupe u stavu za i protiv nezavisnosti, ali i da bi većina bila protiv ako bi nezavisnost podrazumevala napuštanje EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari