Nikolas Maduro, saradnik bivšeg lidera Venecuele Uga Čaveza, pobednik je predsedničkih izbora, pošto je osvojio 300.000 glasova više od svog rivala, lidera opozicije Enrikea Kaprilesa, saopšteno je juče iz Izborne komisije.


Kapriles je najavio da ne prihvata izborni rezultat i zatražio je ponovno prebrojavanje glasova. Madurova tesna pobeda je, kako se veruje, rezultat kampanje u kojoj je obećao da će nastaviti politiku Uga Čaveza, dok se Kaprilesova predizborna trka svodila na kritiku četrnaestogodišnje vladavine Čaveza.

Prema podacima Izborne komisije, Maduro je osvojio 50,7 odsto glasova, a opozicioni kandidat 49,1 odsto, na osnovu većine prebrojanih listića. Pristalice Madura, lojalni Čavezovoj politici, slavili su u Karakasu pobedu svog kandidata. U svom prvom obraćanju posle proglašavanja rezultata, Maduro je poručio da je njegova pobeda dokaz da je „Čavez i dalje nepobediv, da nastavlja da dobija bitke“.

U štabu Kaprilesa vlada veliko razočaranje, a lider opozicije je poručio da je „vlada poražena“ i da on ima „drugačije rezultate izbora“. Obraćajući se Maduru preko kamera, Kapriles mu je poručio da je on „najveći gubitnik i da ga narod ne voli“. Uoči izbora, Čavezova „desna ruka“, koji je bio i vršilac dužnosti predsednika, vodio je u anketama u odnosu na guvernera države Miranda, Kaprilesa, koji je prošlog oktobra na izborima doživeo poraz, kada je osvojio 44 odsto, a Čavez 55 odsto glasova.

Čavez je preminuo prošlog meseca u Karakasu, u 58. godini, posle gotovo dvogodišnje borbe sa rakom, čime je završena njegova četrnaestogodišnja socijalistička vladavina u ovoj zemlji. Ostaće upamćen po konfiskaciji imovine velikih stranih naftnih kompanija, ali, pre svega, kao veliki protivnik Zapada i okoreli socijalista. S druge strane, Njujork tajms piše da je Čavez bio jedan od najglasnijih u Latinskoj Americi, gurajući viziju regionalnog jedinstva, prkoseći Vašingtonu, „zaslađen jeftinim isporukama susedima u neprilici“.

Čestitao i Dačić

Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić čestitao je juče Nikolasu Maduru pobedu na predsedničkim izborima u Venecueli, izrazivši nadu da će se odnosi dve zemlje unaprediti posebno na ekonomskom planu. „U ime Vlade Republike Srbije i u svoje lično ime izražavam srdačne čestitke povodom Vašeg izbora za predsednika Venecuele. Želim da naglasim opredeljenost Vlade Srbije da nastavi i unapredi saradnju sa prijateljskom Venecuelom“, naveo je Dačić u čestitki Maduru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari