Ostalo je manje od 24 časa da troje američkih diplomata – Brajan Mari MekKasker, Džefri Gordon i Kristofer Li Kark – napuste teritoriju Venecuele. Naredba je stigla direktno od vlade predsednika Nikolasa Madura pošto su SAD stale u odbranu opozicionog lidera Leopolda Lopeza, koga policija u Karakasu traži zbog „ubistva i terorizma“ tokom antivladinih protesta u kojima su poginule tri osobe. Vašington odbacuje optužbe i poziva na dijalog.

I dok opozicija najavljuje da neće prestati sa demonstracijama sve dok se Maduro ne povuče sa vlasti, predsednik poručuje da ga „niko neće skloniti sa puta izgradnje Bolivarske revolucije“, a demonstrante naziva fašistima.

U međuvremenu, Lopez (42), koji je juče trebalo da se pojavi na opozicionom maršu ka ministarstvu unutrašnjih poslova, poručio je policiji da se „usudi“ da ga uhapsi, prenose agencije. On je prethodno svojim pristalicama preko Tvitera rekao da nastave sa „mirnim protestima“. Lopez je poslednji put viđen prošle srede, kada su tri muškarca ubijena tokom demonstracija u Karakasu. Iako opozicija tvrdi da ih je ubila provladina milicija poznata kao „Kolektiv“, vlasti to demantuju. U isto vreme kad i opozicioni marš, juče je trebalo da se održi i miting podrške vladi. Maduro je pozvao između 30.000 i 40.000 radnika da izađu na ulice, pa je Lopezova „Narodna volja“ morala da promeni lokaciju marša.

Glavne pritužbe opozicije su visoka inflacija, kriminal i manjak pojedinih namirnica. S druge strane, vlada za nestašicu proizvoda optužuje „sabotere i profita gladne korumpirane biznismene“. Predsednik Maduro, koji je prošle godine izabran za šefa države nakon smrti Uga Čaveza, kaže da SAD pokušavaju da izazovu nemire u toj zemlji kako bi povratile dominaciju nad najvećim proizvođačem nafte u Južnoj Americi, prenosi Ej-Bi-Si. Maduro se suočava sa najžešćim protestima otkako je prošlog aprila došao na vlast, najviše zbog loše ekonomske situacije. Ipak, zasad ti protesti nisu u tolikoj meri ozbiljni da bi ugrozili Madurovu vladu.

Vlasti u Karakasu su saopštile da je ambasada SAD poslednja dva meseca raspoređivala operativce po univerzitetima koji su postali epicentri nasilja i protesta, „a iza toga leži namera da se uspostavi kontakt sa vođama koje vrbuju za obuke i formiranje omladinskih organizacija preko kojih se promoviše nasilje“. Ministar spoljnih poslova Elijas Haua izjavio je da se Venecuela suočava sa fašističkim napadom koji vode grupe obučene za izazivanje nasilja i da niko ne može da traži od države da se suzdrži od reagovanja.

Venecuelanske snage bezbednosti upale su u ponedeljak u sedište „Narodne volje“. Prema rečima svedoka, pripadnici vojne obaveštajne službe bacili su suzavac i pokušali da odvedu nekoliko aktivista koji su se u tom trenutku tu zadesili. Predstavnici Lopezove partije su lokalnim medijima prosledili video snimak na kome se vide naoružani ljudi dok razvaljuju vrata.

Otvoreno pismo Tomislavu Nikoliću

Beograd – Ambasada Venecuele u Srbiji uputila je juče otvoreno pismo predsedniku Tomislavu Nikoliću kako bi ga obavestila o „nemilim događanjima“ koja se dešavaju u toj zemlji. U pismu se ističe „prezir pred nasilnim aktima od 12. februara u nekoliko gradova Venecuele“ i navodi da je „grupa nasilnih demonstranata napala vatrenim oružjem i tupim predmetima više sedišta nacionalne vlade u Karakasu i drugim gradovima zemlje, uz vandalističko ponašanje i uništavanje javnih dobara“. „Važno je naglasiti da vlada Bolivarske Republike Venecuele ima dovoljno dokaza da tvrdi da su ova događanja podstaknuta, organizovana i finansirana iz inostranstva“, navodi se u pismu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari