Posle smrti lidera Venecuele Uga Čaveza, predsednički izbori, u skladu sa Ustavom te zemlje, moraju da budu održani u roku od mesec dana. Na njima će sigurno učestvovati potpredsednik države Nikolas Maduro, koji je bio Čavezov izbor, a protivkandidat će mu, kako se predviđa, biti zajednički predstavnik opozicije Enriko Kapriljes, koji je krajem prošle godine izgubio od Čaveza, ali uživa veliku podršku među venecuelanskom dijasporom u SAD.


Do izbora, prema Ustavu Venecuele, funkciju predsednika obavlja predsednik Skupštine Diosdado Kabeljo. Ugo Čavez preminuo je u utorak veče u vojnoj bolnici u Karakasu posle skoro dvogodišnje bitke sa kancerom.

Na poslednjim predsedničkim izborima, održanim u oktobru prošle godine, Čavez je ponovo izabran za predsednika Venecuele, mada je njegov rival Kapriljes učinio ono što nije uspelo nijednom od prethodnika – trku za predsednika Venecuele učinio je zanimljivom. Čavez je na čelu države bio od 1999, preživeo je pokušaj državnog udara, proteste i nekoliko glasanja o njegovoj administraciji.

Koristeći velike naftne resurse Venecuele da plati socijalne programe i subvencije vredne milijarde dolara, Čavez je u prošlosti bio u stanju da zadrži podršku većine glasača. Inače, Venecuela ima najveće dokazane rezerve nafte na svetu, prema proceni Organizaciji zemalja proizvođača nafte (OPEK), i nafta predstavlja 90 odsto deviznih prihoda.

Inače, komandant predsedničke garde Hose Ornela rekao je da je Čavez preminuo od teškog srčanog udara, da je pre smrti, iako nije imao glas, pokušao da izgovori da ne želi da umre, zato što je „voleo svoju zemlju i zato što se za nju žrtvovao“.

Govoreći ispred vojne akademije u kojoj je izloženo Čavezovo telo, Ornela je rekao da je predsednik imao najbolje lekare iz celog sveta, ali da oni nikada nisu pred njim govorili o njegovom zdravstvenom stanju. Ornela se složio sa tvrdnjom potpredsednika Nikolasa Madura da su „neprijatelji“ Venecuele kod Čaveza „izazvali rak“.

Predsednik generalne skupštine Ujedinjenih nacija Vuk Jeremić najavio je da će sledeće sedmice biti održan komemorativni skup u spomen na preminulog predsednika Venecuele.

„Zbogom hrabri čoveče”

Podgorica – U nekim podgoričkim listovima objavljeno je nekoliko čitulja građana povodom smrti predsednika Venecuele Uga Čaveza. „Poslednji pozdrav Velikom Predsedniku. Trajna sloboda počiva u hrabrosti“, piše u jednoj od čitulja. „Odlaze svi što valjaju“, poručilo je osoblje jednog kafića u Nikšiču u svojoj čitulji. U jednoj od čitulja piše:“Zbogom hrabri čoveče“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari