Nasilne demonstracije, izazvane visokom stopom kriminala, sve većom inflacijom i nestašicom hrane, već dva meseca potresaju Venecuelu. Poginulo je najmanje 39 ljudi. Ipak, vlasti u Karakasu na čelu sa predsednikom Nikolasom Madurom i opozicioni lideri započeli su „formalne razgovore“ u cilju okončanja antivladinih protesta. Interesantno je da je koalicija opozicionih stranaka zahtevala da se pregovori uživo emituju na televiziji i radiju.


Nakon preliminarnih razgovora održanih ovog utorka sa opozicionom Jedinstvenom demokratskom koalicijom (MUD), vlada je saopštila da će susreti postati formalni, i to uz posredovanje predstavnika Vatikana i regionalnog tela Unasur. „Razgovarali smo iskreno, direktno i sa poštovanjem. Bilo je trenutaka napetosti, ali smo se dogovorili da započnemo ciklus sastanaka“, izjavio je Maduro. Međutim, on je isključio bilo kakve promene principa Bolivarske revolucije, socijalističkog modela koji je stvorio Ugo Čavez.

„Ovo neće biti pregovori, niti dogovor sa bilo kim. To će biti debata, dijalog, što je drugačije od pregovora. Niti ćemo mi pokušati da opoziciju preobratimo u bolivarski socijalizam, niti će oni nas u kapitalizam“, naglasio je predsednik Venecuele. Prisustvo Vatikana u razgovorima potvrdio je i izvršni sekretar MUD-a Ramon Giljermo Avelado. Očekuje se da će razgovorima prisustvovati i šefovi diplomatija Brazila, Kolumbije i Ekvadora.

Međutim, predstavnici stranke Narodna volja, jedne od partija opozicione koalicije, skeptični su oko pregovora sa Madurovom vladom. Lider te stranke Leopoldo Lopez, koji se nalazi u pritvoru na osnovu optužbi da je izazivao nasilje tokom demonstracija, rekao je da su razgovori „samo za pokazivanje“. U porukama iz zatvora koje je njegova žena postavila na društvenu mrežu Tviter, Lopez je rekao: „Duboko verujem u dijalog, ali u dijalog jednakih, a ne da jedna strana bude na kolenima“. Inače, Narodna volja neće učestvovati u dijalogu sa vlastima ukoliko Lopez ne bude pušten iz pritvora.

Protesti su počeli u februaru. U međuvremenu su izrasli u široki opozicioni pokret, a mnogi demonstranti poručuju da neće odustati od protesta dok vlada predsednika Madura ne podnese ostavku. Takođe, uporedo sa antivladinim protestima održavaju se i demonstracije u znak podrške Madurovoj vlasti, u kojima su desetine ljudi obučeni u crveno.

Vatikan kao posrednik

Vlasti Venecuele su i zvanično pozvale državnog sekretara Vatikana da prisustvuje razgovoru vlade i opozicije u cilju okončanja dvomesečnih nasilnih protesta. Vlada predsednika Nikolasa Madura pozvala je u sredu kardinala Pijetra Parolina, bivšeg izaslanika u Venecueli da posreduje u dijalogu sa opozicionim liderima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari