Para za domaće filmove ove godine teško da će biti. Festivali pabirče sredstva za plaćanje autorskih prava za filmove koje prikazuju i za retke goste. Distributeri nas (čast izuzecima) zatrpavaju onim gorim delom Holivuda čija vrednost ne traje ni koliko dužina nekog takvog filma. U svemu tome, na samom početku godine, stvar za filmske sladokusce ne može stajati bolje. Sa dva magična, u većini predanja srećna broja, u ovoj naizgled baksuznoj 2013. počeo je deveti festival 7 veličanstvenih. Sa švedskim kandidatom za Oskara u kategoriji dokumentarca na otvaranju i sa još šest najboljih ostvarenja u ovoj filmskoj vrsti iz protekle godine, sa predstavnicima gotovo svakog filma kao gostima, sa jasnim profilom – dugometražnim dokumentarnim filmom u izboru vrhunskog stručnjaka Tue Stin Milera, jedino što publika treba da uradi je da pohrli u Sava centar (i to u njegovu veliku dvoranu) i da uživa.

Deluje jednostavno, a sigurno nije, kao što najčešće najlepši plodovi nekog rada pretpostavljaju promišljenost, upornost, brižljivost, kontinuitet. Da toga nema u radu bračnog i umetničkog para Popović – Svetlane i Zorana, ne bi bilo ni ovog bisera u domaćoj festivalskoj ponudi. Ali pre toga ne bi bilo ni filmske škole Kvadrat – centra za vizuelne komunikacije, koja takođe stoji iza 7 veličanstvenih zajedno sa mnogim svojim polaznicima, od koji su neki prve kadrove snimili baš tu, a potom dospeli do etabliranih poslenika sedme umetnosti – Stefan Arsenijević i Mila Turajlić, na primer, Andrijana Stojković i mnogi drugi.

Kada Zoran Popović, kao javnosti vidljiviji deo pomenutog tandema, govori o filmu, iz njegovog nejakog tela poduprtog štapom kao da isijava energija koja u njemu postoji, a koja krasi ovaj divni festival.

Zoran Popović rođen je 1956. godine u Knjaževcu. Diplomirao je filmsku i TV režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu 1981. godine. Radio je kao scenarista i režiser dokumentarnih, igranih, edukativnih i muzičkih programa za TV Beograd od 1981. do 1990, i kao predavač na Grupi za filmsku i TV režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u periodu od 1982. do 1988. godine. Prvu privatnu filmsku školu u Srbiji i produkcijsku kuću Centar za vizuelne komunikacije „Kvadrat“, zajedno sa Svetlanom Popović, osnovao je 1990. U periodu od 1994. do 1997. pokreće i vodi prve radionice dokumentarnog filma u Srbiji. Godišnja nagrada EDN-a (Evropske dokumentarističke mreže) „za izuzetan doprinos razvoju evropske kulture u oblasti dokumentarnog filma“ pripala je Popovićima 2007.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari